Heger az EU jövőjéről is egyeztetett Merkellel

2021. május 17. - 21:15 | Belföld

Szlovákia is érdekelt abban, hogy hozzájáruljon a zöld, digitális és innovatív jövő megvalósításához az Európai Unión (EU) belül. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő erről beszélt hétfőn Angela Merkel német kancellárral.

Heger az EU jövőjéről is egyeztetett Merkellel
Fotó: TASR

A találkozón szóba kerültek a kölcsönös együttműködés lehetőségei, továbbá a világjárvány elleni küzdelem, a vakcinázás, valamint a szlovák és német belpolitikai helyzet is. A miniszterelnök a közösségi hálón tájékoztatott a megbeszélésről, melyre videokonferencia formájában került sor.

Heger kulcsfontosságú partnernek nevezte Németországot a térségen belül, és nem csupán gazdasági téren. Hangsúlyozta: a cél, hogy az autóipari innovációk, a digitális technológia, a kutatások és fejlesztések, valamint a zöld gazdaság területén is elmélyítsék az együttműködést.

A szlovák kormányhivatal közleménye szerint a német kancellár méltányolta a kormány korrupcióellenes intézkedéseit. Hozzátette: mindig kiváló volt a két ország együttműködése, Szlovákia pedig mindig is a megoldást kereső tagállamok közé tartozott.

A megbeszélés jelentős része a két országban alkalmazott oltási stratégiáról, a vakcinák megrendeléséről és beszállításáról, valamint az érvényben lévő óvintézkedésekről szólt.

"Köszönetet mondtam neki a világjárvány idején tanúsított szolidaritásért. Értékelem a nyitott párbeszédet, és várom a közelgő brüsszeli csúcstalálkozót, melynek fő témája a klíma lesz" - tette hozzá Heger.

TASR