Heger az orosz kőolajtól és földgáztól való függés felszámolását sürgeti

2022. május 12. - 20:27 | Belföld

Szlovákia csak egyetlen módon mászhat ki az orosz energetikai csapdából, meg kell végre szüntetni függőségünket a szibériai kőolajtól és földgáztól – tette közzé Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a közösségi hálón.

Heger az orosz kőolajtól és földgáztól való függés felszámolását sürgeti
Eduard Heger (TASR)

„Évtizedek óta áramlik az orosz földgáz és kőolaj Európába, és még sosem fordult elő, hogy a szállítmányokat politikai okokból bárki is visszautasította volna. Az európai cégek a szerződéseknek megfelelően vásárolták az orosz partnerektől a nyersanyagot, fizették a megállapított árat, a kőolaj- és földgázvezetékek tulajdonosai pedig tranzitdíjat kaptak” – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy ez normális kereskedelmi kapcsolat volt.

Heger felidézte, hogy 2009 telén viszont valami addig elképzelhetetlen dolog történt. „Oroszország leállította az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, elvágva ezzel Európa egy részét a szállítmányoktól. Akkor helyesen reagáltunk, és a szakértőink néhány hét alatt képesek voltak megoldani, hogy a Barátság-vezetékben mindkét irányban áramolhasson a gáz” – mondta Heger. Szerinte a helyzet most megismétlődik.

„Putyin elnök értelmetlen obstrukciót eszelt ki, hogy rubelben kell fizetni a gázszállítmányokért, és leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló szállítást”

– tette hozzá.

Heger megjegyezte, csak a dezinformációkat terjesztő szlovákiai közeg nem hajlandó belátni, hogy Oroszország megbízhatatlan partner. „Ezért aztán ostobaságokat találnak ki, például azt terjesztik, hogy Ukrajna zsarolja Szlovákiát a kőolaj és földgáz elzárásával. Holott ennek éppen ellenkezője igaz. Putyin az, aki zsarol minket” – jelentette ki Heger.

Az „orosz energetikai csapdából” való kiszabadulás Heger szerint komoly erőfeszítésekbe és anyagiakba fog kerülni.

„De ezt az akadályt is legyőzzük, úgy, ahogy a 2009-est. Hiszen most sem egyedül kell megbirkóznunk vele, hanem erős demokráciákkal közösen”

– zárta Heger.

TASR