Heger: Az Ukrajnát fenyegető veszély Szlovákiát is érinti

2022. január 26. - 12:28 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerint az Ukrajnával szembeni veszély közvetlen szomszédként Szlovákia számára is veszélyt jelent.

Heger: Az Ukrajnát fenyegető veszély Szlovákiát is érinti
Eduard Heger (Fotó: TASR)

„Szlovákia nevében megismételhetem következetes álláspontunkat: támogatjuk Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét. Ezekre az elvekre épülő demokratikus országként nem tehetünk másként” – nyilatkozta Heger a szerdai kormányülés előtt. Mint mondta, diplomáciai téren a szlovák fél elengedhetetlennek tartja, hogy visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz. „Elengedhetetlen, hogy megelőzzünk bármiféle konfliktust” – tette hozzá.

Heger szerint a védelmi minisztérium védelmi terveket dolgozott ki, és teljes mértékben bízik Jaroslav Naď (OĽaNO) miniszterben. Hozzátette, hogy a helyzetről a Biztonsági Tanács szerdai ülésén is tárgyalni fognak.

Kijelentette, hogy a kormány gondoskodni fog a szlovák állampolgárok védelméről és biztonságáról. „Különösen a mai információk után, amelyek az orosz csapatok és technológia jelenlétének megerősítéséről szólnak, ami már Szlovákia területét is eléri. Mindezzel a lehető legnagyobb óvatossággal és érzékenységgel foglalkozunk” – mondta.

A Biztonsági Tanács keddi ülését követően Naď Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszterrel rendkívül súlyosnak nevezte az ukrán-orosz határon lévő helyzetet. Korčok elfogadhatatlannak minősítette az oroszok néhány követelését.


(TASR/para)