Heger bízik abban, hogy Boris Kollár nem makacsolja meg magát a népszavazással kapcsolatban

2021. július 12. - 16:29 | Belföld

Eduard Heger miniszterelnök meg akarja vitatni az alkotmány esetleges módosítását, és bízik abban, hogy Boris Kollár nem fejt ki ellenállást.

Heger bízik abban, hogy Boris Kollár nem makacsolja meg magát a népszavazással kapcsolatban
Illusztrációs felvétel (TASR)

Szerinte az előrehozott választásokról szóló népszavazás, amelyet az ellenzék kezdeményezett, a megtisztulástól való félelmének bizonyítéka. "Én a feladatokkal foglalkozom, megbeszéléseket folytatok. Remélem, hogy nem fejt ki ellenállást, hogy megőrizzük az ítélőképességünket." - jegyezte meg a miniszterelnök.

Az Alkotmánybíróság egyértelművé tette, hogy vannak bizonyos lehetőségek, a parlamentnek meg vannak olyan szabályai, amelyek alapján tárgyalhat"- reagált az újságírók kérdésére Heger, mit tesz, ha Kollár megmakacsolja magát és támogatni akarja az alkotmány megváltoztatását a parlamentben. Heger szerint az ellenzék népszavazással akarta elérni a hatalomhoz való visszatérését.

Mint ismeretes, múlt szerdán úgy döntött az Alkotmánybíróság, hogy a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás nem lenne összhangban az alkotmánnyal. Zuzana Čaputová azt követően fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést, hogyan kell eljárniuk az illetékes hatóságoknak egy érvényes népszavazást követően, miután több mint 585 ezren írták alá az előrehozott választás megtartásáért indított, az ellenzéki pártok által kezdeményezett petíciót.

Miután az Alkotmánybíróság elmondta a véleményét a kérdéssel kapcsolatban, az ellenzéki Smer gyorsan reagált és gyorsított eljárásban kérte a kabinettől, hogy akkor magát az alkotmányt módosítsák. Boris Kollár szintén az alkotmányt változtatná meg, mégpedig a július 22-én kezdődő rendkívüli ülésen, annak ellenére, hogy egy hónapja még azt írta, a népszavazás alkotmányellenes. Az OĽaNO egyes képviselői szintén megszavaznának egy ilyen módosítást, habár éppen az ő programjuk elutasítja ezt. A SaS szerint nem is lehet most ilyen módosításról tárgyalni, a Za ľudí pedig egyáltalán nem támogatja, hogy népszavazással lehessen lerövidíteni a választási ciklust. Hasonlót nyilatkozott a kormányfő is. Eduard Heger miniszterelnök múlt héten azt közölte, örül, hogy megoldódott a választási ciklus lerövidítéséről szóló népszavazás alkotmányosságának kérdése.

(TASR/para)