Heger célja lenyugtatni a kedélyeket az orosz vakcinával kapcsolatban

2021. április 12. - 19:29 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfőnek alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy lenyugodjanak a kedélyek az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban, és hogy újrakezdődjön a szakmai érveket felsorakoztató objektív párbeszéd. Erről a kormányhivatal sajtóosztálya tájékoztatta a TASR hírügynökséget hétfőn.

Heger célja lenyugtatni a kedélyeket az orosz vakcinával kapcsolatban
Fotó: TASR

A kormányfő deklarálta, hogy tiszteli a szlovákiai tudósokat, és ő sem tartja helyénvalónak, hogy szlovák köztisztviselők a külföldi munkalátogatásaikat a szlovák diplomácia képviselőit megkerülve bonyolítsák le.

Heger többek között Igor Matovič (OĽaNO) volt kormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter múlt heti magyarországi látogatására reagált, aki Budapestre nem a szlovák külügyminisztérium képviselőjével, hanem Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselővel utazott. Vele együtt tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is a Szputnyik V vakcináról.

Matovič korábban a Szputnyik V témájában folytatott tárgyalásokkal összefüggésben kijelentette: a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központja a lépéseikkel kiváltották az orosz fél haragját. Hozzátette: az oroszok úgy érzik, súlyos kár érte őket azáltal, hogy a ŠÚKL egy nem akkreditált laboratóriumra bízta a vakcina bevizsgálását, amelynek az eredményei világszerte negatív hatással voltak a védőoltás reputációjára.


TASR