Heger csúcstalálkozóra utazik Szlovéniába

2021. október 4. - 17:13 | Belföld

Eduard Heger miniszterelnök október 5 -én, kedden Szlovéniába. Az Európai Unió és a Nyugat-Balkán tagállamainak csúcstalálkozóján vesz részt. Erről a Kormányhivatal sajtó- és információs osztálya tájékoztatott.

Heger csúcstalálkozóra utazik Szlovéniába
Eduard Heger (TASR)

A csúcstalálkozó az EU Nyugat-balkáni országokkal való stratégiai együttműködésének része. „Az EU Tanács szlovén elnöksége kezdeményezte a találkozót. A csúcstalálkozó célja, hogy megerősítse a régió európai perspektíváját, valamint, hogy a partnerek megerősítsék elkötelezettségüket azon értékek és elvek mellett, amelyeken az EU alapul“ – tájékoztatott a sajtóosztály.

A vezetők a regionális együttműködés megerősítéséről, valamint a Covid-19 járvány kapcsán a régió társadalmi-gazdasági fellendüléséről fognak tárgyalni. A csúcstalálkozón a nyugat-balkáni gazdasági és beruházási terv is szóba kerül majd, amelynek célja a régió gazdasági fellendülésének hosszú távú támogatása és ökológiai, illetve digitális átalakulásának felgyorsítása.

A Nyugat-Balkán országaival folytatott találkozó előestéjén az EU vezetői kötetlen vacsorán vesznek részt a Brda-kastélyban. Ennek témája az Unió a közelmúlt nemzetközi eseményeivel összefüggésben való globális szerepe lesz.

„A miniszterelnök felesége, Lucia Hegerová is Szlovéniába utazik. A szlovén miniszterelnök felesége, Urška Bačovniková Janšová meghívására külön programon vesz részt a részt vevő állam- és kormányfők párjaival együtt“ – tette hozzá a sajtóosztály.

Heger október 6-án, szerdán délután tér vissza Szlovákiába.

TASR