Heger elárulta, mihez kezd a Magyarországnak javasolt jogállamisági büntetéssel

2022. szeptember 19. - 07:47 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az Európai Bizottság javaslatára, mely szerint megvonnának 7,5 milliárd eurót Magyarországtól, úgy reagált, hogy az EB csak aszerint cselekszik, ahogy arról a tagállamok megegyeztek az EU következő hét évének költségvetésének elfogadásakor.

Heger elárulta, mihez kezd a Magyarországnak javasolt jogállamisági büntetéssel
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Megjegyezte, hogy a költségvetés jóváhagyásánál elfogadták a jogállamiság feltételeit, ami alapján az euróalapokból származó forrásokkal történő visszaélések ellen küzdhetnek. "Ez nem mellesleg kormányom hosszú távú prioritása is. Szlovákia saját tapasztalatból nagyon jól tudja, mit jelent az euróalapokból származó források szétlopása az előző kormányok által" - fogalmazott.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Magyarország és az Európai Bizottság között intenzív kommunikáció zajlik azokról az intézkedésekről, melyeket "Magyarország kész elfogadni annak érdekében, hogy megerősítsék az euróalapokból származó források védelmének struktúráit, és ne legyen szükség a merítés leállítására".

Az EB javaslatát nem lehet vétózni, a végső döntést pedig az Európai Tanács hozza majd meg minősített többséggel. Heger szerint Szlovákia kész meghosszabbítani a Magyarország számára felállított novemberi 19-i határidőt további két hónappal, hogy időt nyerjenek a tárgyalásokra.

Közölte azt is, hogy a szlovák kormánykoalíciót folyamatosan tájékoztatni fogja a cselekményről és a végső döntést csak akkor hozza meg, amikor ismert lesz a magyar kormány végső ajánlata.

Boris Kollár, a koalíciós Sme rodina, és Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke is elutasítja az EB javaslatát, szerintük azt a szlovák kormánynak vétóznia kellene. Kollár leszögezte, hogy ezt az álláspontját fogja a kormány előtt is képviselni.

(TASR)