Heger elismerte a Financial Timesnak, hogy nagy bajban van Szlovákia

2022. szeptember 28. - 09:31 | Belföld

Eduard Heger miniszterelnök a Financial Times című brit gazdasági lapnak kijelentette, az összeomlás veszélye fenyegeti a szlovák gazdaságot a villamosenergia-költségek meredek emelkedése miatt.

Heger elismerte a Financial Timesnak, hogy nagy bajban van Szlovákia
Eduard Heger miniszterelnök (Fotó: TASR)

A Financial Times szerint uniós vezető ennyire élesen még nem fogalmazott a globális energiaválság okozta problémákról.

Hangsúlyozta, az ukrajnai orosz invázió utáni hatalmas drágulás tönkreteheti a szlovák gazdaságot, ha nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől.

Heger egyúttal arra is figyelmeztetett, ha az ország nem kap segítséget az EU-tól, akkor kénytelen lesz államosítani az energiaellátást.

Szlovákia jelentős villamosenergia-termelő atom- és vízerőművek által. Az ország legnagyobb termelője azonban az év elején eladta a felesleges energiát a kereskedőknek, ők pedig most nagyjából ötszörös piaci áron juttatják azt vissza Szlovákiának.

„Szlovákia 500 euróért veszi meg, amit 100 euróért adott el"

- jelentette ki Heger. Szerinte ez az oka annak is, hogy Szlovákiában nem működne az Európai Bizottság terve, miszerint rendkívüli adót kellene kivetni a térség áramtermelőire.

A kormányfő azt akarja, hogy Brüsszel ötmilliárd eurót szabadítson fel a területfejlesztésre szánt, nem használt forrásokból, és a pénzt a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére fordítsa.

„Ellenkező esetben a szlovákiai vállalkozások bezárnak, és az egész gazdaság összeomolhat” – jelentette ki.

A miniszterelnök rámutatott, az 5,5 millió lakossal rendelkező Szlovákia nehéz helyzetben van, mert az energiaszámlák az átlagos háztartási kiadások tíz százalékát teszik ki. Emellett az országnak nagy nehézipari ágazata is van. Ezek a gyárak hamarosan megkötik a jövő évi áramszolgáltatási szerződéseket, és ha a kereskedők 500-600 eurós megawattóránkénti árakat kezdenek kínálni, az azonnal tönkreteszi a gazdaságot - húzta alá.

Az EU energiaügyi miniszterei pénteki ülésükön vitatják meg a bizottság javaslatait.


(DenníkE/FT)