Heger ellenőrizteti a helyreállítási terv kórházfelújítási pályázatait

2023. március 3. - 12:46 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő, aki ideiglenesen az egészségügyi tárcát is irányítja, elrendeli a helyreállítási terv keretében kórházfelújításra meghirdetett pályázatok eredményeinek ellenőrzését.

Heger ellenőrizteti a helyreállítási terv kórházfelújítási pályázatait
TASR-felvétel

Heger szokatlannak nevezte Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) volt egészségügyi miniszter eljárását. „Tegnap, csupán néhány órával a miniszter távozása előtt nyilvánosságra lett hozva a kórházépítési és felújítási pályázat győzteseinek listája. Ezt nagyon szokatlan eljárásnak tartom. Annál is inkább, mert összességében 212 millió eurós beruházásokról van szó” – mondta Heger.

Azt kifogásolja, hogy a hagyományos eljárást megkerülve a miniszter irodája tette közzé a listát. Ezért Heger kikérte az összes dokumentumot, amit Lengvarský az utóbbi napokban aláírt. Ez vonatkozik a transzszexuális felnőtt személyek egészségügyi ellátásának diagnosztizálására és átfogó kezelésére vonatkozó eljárásra is, amit a honlapján tett közzé a tárca. „Ellenőrizzük a dokumentumokat és tájékoztatom a nyilvánosságot. (...) Biztos akarok lenni abban, hogy minden szabályosan és átláthatóan történt. Ha nem, meg kell tennünk a szükséges lépéseket” – szögezte le.

Zuzana Čaputová államfő pénteken az elnöki palotában Eduard Heger ideiglenes kormányfőt bízta meg az egészségügyi tárca vezetésével, miután visszavonta Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) megbízását, aki 2021 áprilisától vezette a minisztériumot. Heger bejelentette, válságmenedzsment veszi át a tárca irányítását Michal Palkovič vezetésével, akit jövő héten neveznek ki államtitkárnak. Heger közölte, nem számol azzal, hogy további miniszterek távoznak a kormányból.

TASR