Heger előnyösnek tartja a Szputnyik adásvételi szerződését, a vakcina árával sincs problémája

2021. április 30. - 09:47 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő előnyösnek tartja a Szputnyik V vakcinákról szóló adásvételi szerződést, amelyet az egészségügyi minisztérium csütörtökön este hozott nyilvánosságra.

Heger előnyösnek tartja a Szputnyik adásvételi szerződését, a vakcina árával sincs problémája
Fotó: TASR

A miniszter szerint a vakcinák megvásárlása elsősorban azért előnyös, mert a szlovákiai lakosság egy része csak az orosz oltóanyaggal hajlandó beoltatni magát. A TV JOJ Na hrane című adásában arról beszélt, hogy amennyiben a magyarországi tesztek kedvező eredménnyel zárulnak, Szlovákiában is elkezdődhet az oltás a Szputnyikkal, szerinte legkésőbb május közepén.

Heger hozzátette, nincs problémája a vakcina árával sem. „Az ár nagyon jó, összehasonlítható a többi vakcináéval. Az adásvételi szerződést, mely 2024. február 27-ig érvényes, 19.900.000 amerikai dollárra kötötték áfa nélkül.

Szlovákiába eddig 200 ezer adag érkezett a Szputnyikból – még március elején, összesen kétmillió adagot rendeltünk.

„Amint megérkeznek az eredmények, az egészségügyi miniszter tudni fogja, hogy biztonságos-e” – jegyezte meg Heger, majd hozzátette, ezek alapján fogják elérhetővé tenni az oltóanyagot.

A műsorban szóba került az adóemelés kérdése is. A kormányfő ez utóbbit nem zárta ki egyértelműen. „Ha lesz is adóreform, az az állampolgárok számára előnyös lesz” – tette hozzá.


(TASR)