Heger értekezletet hívott össze a SIS központjában, rendőrségi esetek lehetséges manipulációja volt a téma

2021. május 20. - 18:26 | Belföld

Eduard Heger értekezletet tartott egyes rendőrségi vizsgálatok befolyásolásának gyanúja miatt, amelyek elsősorban a Sme rodina párt oldaláról érezhetők. A találkozón összesen tízen vettek részt, köztük az államfő és a parlament elnöke.

Heger értekezletet hívott össze a SIS központjában, rendőrségi esetek lehetséges manipulációja volt a téma
Eduard Heger (TASR)

Hétfőn tíz magas beosztású személy találkozójára került sor a Szlovák Információs Szolgálat egyik épületében, ahol arról beszéltek, hogy lehetséges, hogy néhány nagyszabású korrupciós ügy vizsgálatát manipulálták.

A megbeszélést egy külön helyiségben tartották, amelyet nem lehet lehallgatni.

A találkozón részt vett az új SIS igazgató, Michal Aláč (Sme rodina-jelölt), Zuzana Čaputová elnök, Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, Boris Kollár parlamenti elnök (Sme rodina), Mária Kolíková igazságügyi miniszter (Za ľudí), Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter, Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšic speciális ügyész, Peter Kovařík rendőrfőkapitány és Szabó Adrián a Belügyminisztérium felügyelőségének vezetője.

A titkosszolgálat volt vezetője, Vladimír Pčolinský letartóztatása és az ellene tett vádemelés – akit eredetileg a Sme rodina mozgalom jelölt ki erre a posztra – megrongálta a koalíció törékeny kapcsolatait. Ő volt az, aki korábban büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, amelyben a nyomozás manipulációjáról beszélt.

A Pčolinskýt támogató mozgalom tagjai azt állítják, hogy

„a SIS korábbi igazgatója, Vladimír Pčolinský összeesküvést tárt fel a rendőrségen, és ezért a NAKA a letartóztatással állt bosszút rajta.”

Az, hogy mennyire súlyosak a felmerült gyanúk, egyelőre nem tudni.

„Néhányan elhitték, hogy manipulálták a vizsgálatot, néhányan viszont szkeptikusan álltak ehhez. A találkozón grafikonon mutatták be az egyes kapcsolatok kivizsgálását. A belügyminisztérium illetékesei szerint azonban hiányoznak a konkrét bizonyítékok”

– írja a DennikN.

(aktuality.sk)