Heger és Matovič bocsánatot kért Sulíktól, és egy szép kerek egyszeri juttatást ajánlott fel az állami alkalmazottaknak, beleértve a tanárokat!

2022. június 25. - 13:35 | Belföld

Sajtótájékoztatót tartott szombaton délelőtt Eduard Heger miniszterelnök és Igor Matovič pénzügyminiszter, melynek témája lényegében az volt, hogy egyszeri juttatásként idén 500 eurót kaphatnak az állami alkalmazottak, beleértve a tanárok. Ez a juttatás mintegy 430 ezer alkalmazottat érint. 

Heger és Matovič bocsánatot kért Sulíktól, és egy szép kerek egyszeri juttatást ajánlott fel az állami alkalmazottaknak, beleértve a tanárokat!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Azzal kezdték viszont, hogy szeretnék rendezni a koalíción belüli viszonyokat, és bocsánatot kértek az SaS-től. Tették ezt egy nappal azután, hogy Richard Sulík fizikailag, és online is kilépett a koalíciós tanácsból.

"Arra kérném Rišo Sulíkot, küzdjünk együtt az emberekért és ne egymás ellen" - jelentette ki, hozzátéve, számolta az SaS részéről felé érkező támadásokat, és a múlt héten vasárnaptól szerdáig 365-ig jutott, de szerinte ennek már nincs értelme, ugyanis a családtámogatási törvénycsomagot elfogadták.

Heger is azt mondta, hogy ugyan a megbocsátást nem lehet kikényszeríteni, de ha ez sikerülne, az nagy lépés volna kétéves fennállásukban.

Matovič gesztusként felajánlotta, hogy ő maga fogja arról győzködni az OĽaNO parlamenti képviselőit, hogy szavazzanak a parlamentben Sulík leváltása ellen, noha ki akartak vonulni a szavazásról.

Az SaS egyelőre erről nem nyilatkozott, csupán egy rövid állásfoglalást tett közzé, miszerint régóta a mgasabb fizetésekért küzdenek, éppen ezért ha megismerkedhetnek az egész javaslattal, és megtalálni a költségvetés rejtett forrásait a juttatások fedezésére, akkor nincs ellenükre.

Heger arról beszélt, hogy ez egyelőre egy javaslat, amelyről a jövő héttől kezdenek tárgyalni a szociális partnerekkel a magasabb szintű kollektív szerződések keretén belül. A miniszterelnök szerint még hosszú tárgyalások állnak előttük, de szerették volna világossá tenni, hogy a megoldást keresik.

Az egyszeri juttatás nem érinti a katonákat, az egészségügyi dolgozókat és a szociális dolgozókat. "Ezekkel a csoportokkal külön foglalkozunk, e téren is megoldást szeretnénk felkínálni" - jegyezte meg Heger.

Érint viszont mintegy 430 ezer állami alkalmazottat, köztük, mint említettük, a tanárokat, a rendőröket, a tűzoltókat, a községek, városok és megyék alkalmazottait.

Ez az egyszeri támogatás 200 millióeurójába kerülhet az államnak. Igor Matovič szerint rendkívüli forrásokat szánnak erre a célra. Garantálja a juttatás kifizetését, ami a pedagógusokat is érinti, ugyanakkor július elejéig egy rendszer szintű megoldásról is elkezdenének kommunikálni.

"A jövő hét végéig szeretnénk bemutatni, hogyan kívánjuk növelni a tanárok és más állami foglalkoztatottak bérét" - húzta alá.

(TASR/Denník N)