Heger és Naď Kijevbe utazott, Zelenszkijjel találkoznak

2023. március 31. - 08:24 | Belföld

Eduard Heger megbízott kormányfő és Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter pénteken Kijevbe utazott.

Heger és Naď Kijevbe utazott, Zelenszkijjel találkoznak
Fotók: TASR - Jakub Kotian

Heger és Naď Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívásának eleget téve utaztak az ukrán fővárosba. Egy éjszakai vonattal utaztak Lengyelországból, az úttal kapcsolatos információk szigorú embargó alatt állnak.

Korábban már több vezető európai politikus is ellátogatott a háború sújtotta Kijevbe. A szlovák miniszterelnök legutóbb egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban utazott Kijevbe. Akkor a delegáció élén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke állt.

Hegerék azt követően kapták a meghívást Kijevbe, hogy a szlovák kormány március közepén úgy döntött, átadja a 13 MiG-29-es vadászgépét Ukrajnának, ebből pedig négy már meg is érkezett.

"Megerősíthetem, hogy a négy MiG-en kívül, amelyek már megérkeztek Ukrajnába légi úton, fokozatosan érkeznek a továbbiak szárazföldön" - mondta Naď az újságíróknak pénteken a vonaton. Naď pénteken találkozik az ukrán védelmi miniszterrel, Oleksij Reznikovval.

Heger a Zelenszkijjel taló tárgyalása során Szlovákia segítségét kívánja felajánlani Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatában, többek között saját tapasztalatainak megosztásával. Heger szerint Szlovákia már a háború előtt nyolc programban segítette Ukrajnát az EU-val kötött társulási megállapodáson belül. Most a harmonizáció terén fog segíteni.

„Számunkra fontos, hogy Ukrajna mielőbb stabil ország legyen, mert ez nem csak a határon átnyúló együttműködést segíti majd – ez egy másik téma, amelyről tárgyalni fogunk” – magyarázta.

A kormányfő szerint Ukrajna háború utáni újjáépítése további lehetőségeket biztosít a vállalkozóknak, ami Kelet-Szlovákia gazdasági fejlődését is támogathatja. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna újjáépítésére összesen mintegy 400 milliárd eurót kell fordítani a világ országaiból.

A tervek szerint pénteken a szlovén és a horvát miniszterelnök is Ukrajnába utazik. A részletes programot biztonsági okokra hivatkozva nem közölték.


(TASR/DenníkN)