Heger és Rutte egyetért a védelmi együttműködés erősítésében

2022. november 21. - 17:51 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) szlovák és Mark Rutte holland kormányfő egyetértett abban hétfői megbeszélése során, hogy a két halálos áldozatot követelő lengyelországi rakétabecsapódás után is szoros védelmi együttműködésre van szükség a két ország között – tájékoztatott a TASR Eduard Heger hágai nyilatkozata alapján.

Heger és Rutte egyetért a védelmi együttműködés erősítésében
Eduard Heger és Mark Rutte (TASR)

A szlovák kormányfő az együttműködés folyamatos bővítésének szükségességét hangsúlyozta, főleg olyan időkben, amikor egy szomszédos országban háború dúl.

„Hollandia jó szövetségesként viselkedett, amikor rögtön az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után a rendelkezésünkre bocsátotta Patriot légvédelmi rakétaütegét. Ezért ismételten köszönetet mondtam Mark Rutte kormányfőnek” - közölte Heger a közösségi hálón.

Heger elmondása szerint a holland miniszterelnök biztosította, hogy „folyamatosan jelen akarnak lenni a keleti határon, mert közösen kell harcolnunk az orosz agresszió ellen”.

„Korábban lebecsülték a kormányok az együttműködés szerepét, de a közvetlen szomszédunkban dúló háború világosan megmutatta, hogy szükség van szövetségesekre” – jegyezte meg a szlovák kormányfő. Hozzátette, hogy több dolog köti össze a két országot, és Hollandia jó szövetséges és barát.

Heger hétfőn találkozik a hágai Nemzetközi Bíróság és az Eurojust képviselőivel is.

TASR