Heger: Ha a magyarok azt mondják, biztonságos a Szputnyik, elkezdünk vele oltani

2021. április 29. - 13:21 | Belföld

Eduard Heger Braňo Závodský vendége volt az Expres rádióban csütörtökön délben, ott beszélt többek között a kormányprogramról és a Szputnyik V vakcináról is.

Heger: Ha a magyarok azt mondják, biztonságos a Szputnyik, elkezdünk vele oltani
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Igor Matovič pénzügyminiszter és Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő csütörtökön Magyarországra utazott. Ezzel a találkozóval kapcsolatban kérdezte a műsorvezető Hegert arról, hogy a Szputnyikról is beszélni fog-e a magyar külügyminiszterrel, mire Heger azt válaszolta, hogy "ki nem beszél ma már a Szputnyikról?" Hozzátette, hogy abban nem lát gondot, hogyha nem formális beszélgetés során szót ejtenek az orosz vakcináról. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ugyanis a hivatalos közlemény szerint azért hívta meg Matovičot, hogy a két ország elektronikai rendszereinek összekapcsolásáról tárgyaljanak.

Heger ugyanakkor kijelentette, hogy ha a magyar laboratórium kimondja a szlovákok által küldött Szputnyik vakcinákról, hogy biztonságosak, abban az esetben idehaza is elkezdünk oltani vele. Hozzátette, hogy ha viszont az oroszok még tesztelni akarják a vakcinákat, amelyeket tegnap visszaszállítottak hozzájuk Szlovákiából, akkor arról az orosz félnek és az egészségügyi minisztériumnak kell megegyeznie.

Miután Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter beígérte, hogy még szerda este nyilvánosságra hozzák az oroszokkal kötött Szputnyik-szerződést, a rádióban arról is kérdezték Hegert, hogy ez miért nem történt meg, Heger viszont csak annyit mondott, nyilvánosságra fogják hozni, mivel nincs mit rejtegetniük.

Beszéltek a kormányprogramról is, ami alig változik a Matovič-kormányéhoz képest. Heger ezt azzal indokolta, hogy azt jól megírták, ezért nincs ok a nagyobb változtatásra. "Minek találjuk fel újra a kereket?" - kérdezte. Várakozásai szerint a parlament minden további nélkül jóváhagyja azt, Heger ugyanakkor ennél fontosabbnak nevezte a helyreállítási tervet, ami a következő időszak egyik pillére lesz.

(Denník N)