Heger: Ha most valamire nincs idő, az a destabilizálás

2022. augusztus 12. - 17:25 | Belföld

Az SaS nélkül működésképtelen lesz a kormány, nem lesz meg a parlamenti többsége – jelentette ki a pénteki koalíciós tárgyalást követően Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő. Heger a stabilitást és annak keresését hangsúlyozta, hogyan maradhat egységes a koalíció. Azt is kijelentette, hogy a megbeszélésen mind a négy párt egyetértett abban, hogy Igor Matovič (OĽaNO) ún. családtámogatási csomagjának elfogadásakor nem lett megsértve a koalíciós szerződés. Heger bejelentette, hogy a megbeszélések egy hét múlva folytatódnak.

Heger: Ha most valamire nincs idő, az a destabilizálás
Eduard Heger (TASR)

„Az SaS nélkül működésképtelen lesz a kormányom, nem lesz meg a parlamenti többsége. Ezért fontos, hogy egységesek maradjunk és megtaláljuk az együttműködés módját. Fontos, hogy tudatosítva ezeket a nehéz időket megfelelő támogatást tudjunk biztosítani az ország állampolgárainak” – jelentette ki a kormányfő. Azt is hangsúlyozta, fontos lenne felfogni, hogy példa nélküli válságot él meg Szlovákia és az egész világ. „Ha most valamire nincs idő, az a destabilizálás. És ha valaminek most van itt az ideje, akkor az a stabilitás és az együttműködés” – szögezte le.

A kormányfő köszönetet mondott azért, hogy a megbeszélés méltó hangnemben zajlott és bízik benne, hogy a koalíciós partnerek megtalálják a módját a folytatásnak. Emlékeztetett, hogy a kormányba lépéskor kötelezték magukat a kormányprogram betartására, és arra, hogy nem szólnak bele a koalíciós partnerek személyi politikájába. Azt is hozzátette, a megbeszélésen tisztáztak néhány dolgot és fogalmat, például azt, hogy az SaS nem vétózott Matovič családtámogatási csomagjánál, és nem jelentette ki a párt, hogy ha az államfő vétója után ismételten elfogadja azt a parlament, akkor távozik a kormányból. „Ez konkrétan nem hangzott el” – mondta Heger.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője leszögezte, hogy a képviselői klub Matovič mögött áll. Ismételten felszólította az SaS-t, hogy tegyen egy lépést hátra, majd a liberális párt választási ígéreteire és a kormány megalakulása utáni ígéreteire emlékeztetett. Šipoš arról is beszélt, hogy igyekeznek megőrizni a négypárti koalíciót.

Igor Matovič pénzügyminiszter ismételten visszautasította az SaS érveit, amelyek szerint le kellene mondania. Nem ért egyet a családtámogatási csomaggal kapcsolatos kijelentésekkel és azzal sem, hogy feldúlná az államháztartást. Arra a kérdésre, hogy bizonyos körülmények között elképzelhetőnek tartaná-e a lemondását, Matovič azzal válaszolt, hogy már egy évvel ezelőtt engedett, amikor távozott a kormányfői posztról, és emlékeztetett Richard Sulík akkori ígéretére, hogy ő is lemond a gazdasági miniszter posztjáról. Ugyanakkor hozzátette, nem várja el ezt tőle.

A pénzügyminiszter azt is kijelentette, nem fogja blokkolni azokat az anyagi forrásokat, amelyekre az iskolarendszer működtetéséhez lesz szükség a megemelkedett energiaárak miatt. „Nem hagyjuk cserben az iskolákat” – mondta. Ezzel Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter kijelentésére reagált. Heger szintén hozzátette, nem hagyják, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek az iskolák, és úgy, mint a járvány idején több ágazatnak, az iskolaügynek is segítenek.

TASR