Heger: A helyreállítási terv célja a színvonalas oktatás és egészségügy

2021. június 10. - 17:36 | Belföld

A helyreállítási tervbe foglalt reformok legfőbb céljai a színvonalas oktatás és egészségügy, valamint az igazságos állam. Ezek megvalósításághoz kölcsönös együttműködés szükséges, jelentette ki a csütörtöki ITAPA 2021 konferencián Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő.

Heger: A helyreállítási terv célja a színvonalas oktatás és egészségügy
TASR

"A reformok célja, hogy Szlovákia modern, fejlett és igazságos országgá váljon. A reformokat azonban nem diktálhatják felülről, a közös munkáról kell szólniuk" - mutatott rá Heger, hozzátéve: a helyreállítási terv különösen nagy hangsúlyt fektet a színvonalas oktatás és egészségügy megteremtésére.

A miniszterelnök az oktatási reformtól azt várja, hogy a pedagógusok motiváltabbak lesznek, és a fiatalok nem fognak kivándorolni. Az egészségügyi reform legfőbb célkitűzése pedig a halálozási ráta csökkentése.

"A tervünk már Brüsszelben van, várjuk a jóváhagyást"

- közölte Heger.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) a konferencián elmondta:

az egészségügy fejlesztésére szánt forrásokból új kórházakat fognak építeni, illetve támogatni fogják a hosszú távú egészségügyi ellátást, az utókezeléseket (gyógyfürdők) és a palliatív ellátást is.

További cél, hogy megkönnyítsék és meggyorsítsák az új és innovatív gyógyszerek behozatalát. A prioritások közé tartozik a kórházreform is, az ezzel járó rendszerszintű változásokkal együtt.

A jelenlegi választási ciklusban Lengvarský a betegségek megelőzésére akarja helyezni a hangsúlyt. Az egészségbiztosítókkal együttműködve tervezi egy kényelmes előjegyzési rendszer bevezetését is.

TASR