Heger „időutazással” vádolja az ellenzéket

2022. február 2. - 11:56 | Belföld

Az ellenzék 1998-ba akarja visszarepíteni Szlovákiát, amikor az ország arról döntött, hogy hova akar tartozni – jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a szerdai kormányülés előtt, hozzátéve, az ellenzék megkérdőjelezi az EU- és a NATO-tagságot, amely „Szlovákia számára az egyetlen biztonságos hely”.

Heger „időutazással” vádolja az ellenzéket
Eduard Heger (Fotó: TASR - archív)

A miniszterelnök szerint most itt az idő megmutatni, hogy Szlovákia felelősségteljes és releváns partner.

„Ha Fico és Pellegrini kormányát vesszük, amikor az ő kezükben volt a hatalom és a felelősség, akkor azt mondták, hogy Szlovákia felelős partner. Azt hangoztatták, hogy tagok vagyunk (NATO) és a maghoz tartozunk” – jegyezte meg Heger.

A kormányfő szerint a NATO-tagság arról szól, hogy az ország nemcsak kap, hanem ad is, tisztában van a szövetség erejével, és nem csak a jó időkben partner.

Emlékeztetett arra, hogy Vladimír Mečiar kormányzása után Szlovákiáról azt beszélték, hogy „uniós integráció szempontjából lekéste a vonatot”.

"Biztos vagyok benne, hogy minden szuverén ország saját maga akar dönteni a jövőjéről. Ez jogában áll egy demokratikus országnak és jogában áll a demokratikus ország állampolgárainak is" – húzta alá, hozzátéve, nem helyes, ha mi akarunk döntést hozni egy másik demokratikus országról, mint amilyen Ukrajna is.

"Ha az ellenzéki vezetők így nyilvánulnak meg Ukrajna rovására, akkor azt nagyon helytelennek tartom" – zárta Heger.


(TASR)