Heger: Ki kell űznünk a maffiát a bűnüldöző szervek soraiból!

2021. szeptember 16. - 19:06 | Belföld

Szakértői munkacsoport létrehozása a válasz a bűnüldöző szerveknél tapasztalható „rendkívül aggasztó” fejleményekre. A munkacsoport a jogállamiságba vetett bizalom helyreállításán fog dolgozni. Hétfőtől (szeptember 20.) rendszeresen ülésezni fog a testület, amely javaslatokat tesz a kormánynak és a parlamentnek a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítását célzó változtatásokra. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a biztonsági tanács csütörtöki ülése után tájékoztatott erről. Hangsúlyozta, hogy a koalíció konszenzusra jutott a munkacsoport megalakításának kérdésében.

Heger: Ki kell űznünk a maffiát a bűnüldöző szervek soraiból!
Eduard Heger és Roman Mikulec (TASR)

„A szakmaiságot, az integritást, a kompetenciákat, a büntető törvénykönyv felülvizsgálatát érintik a változások. Egyszerűen fogalmazva:

ki kell űznünk a maffiát a bűnüldöző szervek soraiból"

– jelentette ki a miniszterelnök. A biztonsági tanács alapszabályának megfelelően a bíróságok, az ügyészség, a minisztériumok és más intézmények képviselői kapnak helyet a bizottságban.

A miniszterelnök felszólította a tisztességes ügyészeket, rendőröket és bírókat, hogy védjék a törvényt, és ne hagyják megfélemlíteni magukat. Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter továbbra is élvezi a kormányfő bizalmát.

„Örülök, hogy a biztonsági tanács úgy döntött, megkeresi az összes hibát, amely a büntetőeljárás és az igazságszolgáltatás terén történhet" - mondta Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter.

Veronika Remišová beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszter (Za ľudí) rámutatott, nem könnyű a korrupció elleni küzdelem, és támogatásáról biztosított minden, a bűnüldöző szerveknél dolgozó, becsületes embert. Szerinte a kormány dolga segíteni őket, hogy rendszerszintű változások következhessenek.

„Az asztalra csapunk. Vannak hibák a rendszerben, amelyeket gyorsan fel kell tárni és ki kell küszöbölni" –

értékelte a munkacsoport létrehozását Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke, és hozzátette, változás lehet például a főügyészség és a Speciális Ügyészi Hivatal hatáskörének szétválasztása, a 363-as paragrafus alkalmazásának módosítása vagy a vizsgálati fogság idejének lerövidítése. Matovič azt mondta, nem kizárt, hogy a módosító javaslatokat gyorsított eljárás keretében hagyják jóvá.

A miniszterelnök azt követően hívta össze a biztonsági tanács ülését, hogy a héten őrizetbe vették a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség négy nyomozóját, valamint a belső ellenőrzés megbízott vezetőjét. Hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítják őket, két rendőrtisztet pedig a tanúk befolyásolásával. Előzetes letartóztatásba helyezték őket, a bírósági döntés egyelőre nem jogerős.

A bűnüldöző szervek helyzetével a parlament védelmi bizottságának pénteki (szeptember 17.) rendkívüli ülésén is foglalkoznak.

TASR