Heger komoly elvárásokkal érkezik a koalíciós találkozóra

2022. augusztus 12. - 11:58 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök arra számít, hogy a koalíciós partnerek azzal a meggyőződéssel érkeznek a pénteki koalíciós találkozóra, hogy Szlovákiának stabil kormányra van szüksége, amely parlamenti többségen alapul.

Heger komoly elvárásokkal érkezik a koalíciós találkozóra
Fotó: TASR - archív

A kormányfő bízik benne, hogy a koalíciós partnerek részéről is van szándék az együttműködésre. Megismételte a koalíció működésére vonatkozó átláthatóbb szabályok lehetőségét.

„Meggyőződésem, hogy ha azzal a szándékkal érkezünk a mai találkozóra, hogy Szlovákia érdekében működjünk együtt, akkor akkor jó úton leszünk ahhoz, hogy megoldjuk a belső problémáinkat” – fogalmazott Heger.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia napjainkban rendkívüli dolgokkal küzd, ilyen az ukrajnai háború, az energiaárak rohamos emelkedése és a világjárvány.

"Hinni akarom, hogy a válság megoldásának második feltétele is teljesül - hogy tiszteljük és meghallgatjuk egymást. Kötelességünk a választók felé, akik felhatalmazást adtak nekünk, a négyéves kormányzásra, és arra, hogy Szlovákiát előre vigyük" – tette hozzá.

Mint ismert, ma találkoznak a koalíciós pártok vezetői, hogy a kormányválságból kivezető utat keressék. A találkozó kapcsán Eduard Heger kormányfő ismét leszögezte, szeretné, ha a négypárti koalíció kitöltené a megbízatási idejét.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint augusztus 31-ig még van idő. „Ez továbbra is az OĽANO és az SaS konfliktusa. Most péntekre a kormányfő összehívta a koalíciós pártok elnökeit, talán lesz valami előremozdulás. Bízom a józan észben” – jelentette ki a TASR-nek szerdán.

Az SaS korábban felmondta a koalíciós szerződést és Matovič távozását követeli a kormányból. Ha ez nem teljesül, a párt miniszterei augusztus végén benyújtják a lemondásukat.


(TASR)