A Heger kormány napjai meg vannak számlálva, jövő héten már új kormánya lehet az országnak

2023. május 5. - 16:00 | Belföld

Egyre valószínűbb, hogy Eduard Heger kormánya jövő héten befejezi működését, és Zuzana Caputová köztársasági elnök hivatalnokkormányt nevez ki. Az ellenzék már régen ezt kéri az államfőtől, ettől várja a politikai helyzet stabilizálódását. A jelenlegi kormányt támogató pártok képviselői szerint azonban még nagyobb káosz jöhet egy új kormány kinevezésével.

A Heger kormány napjai meg vannak számlálva, jövő héten már új kormánya lehet az országnak
Fotó: Paraméter

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Eduard Heger kormánya jövő héten befejezi munkáját, habár a kormányfő továbbra is ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz. Ezt bizonyítja a csütörtöki, rendkívüli beszéde a szlovák köztelevízióban, és erről szólt a mai (péntek) sajtótájékoztatója is. A kormányfő csütörtökön elismerte, hogy az általa vezetett kormány is hozzájárult a jelenlegi káoszhoz, de úgy véli, egy hivatalnokkormány kinevezése még nagyobb káoszt eredményezne. Kijelentette azonban azt is, hogy a kérdésben a köztársasági elnöknek kell döntenie, és ő elfogadja a döntést.

„Mi azt akarjuk elérni, hogy a káosz befejeződjön, stabil helyzet alakuljon ki. Ez az a megoldás, amit a köztársasági elnökkel meg akarunk valósítani. Jövő héten fogok erről beszélni vele” – jelentette ki pénteken Heger.

Szerinte most kinevezni egy hivatalnokkormányt, teljesen új emberekkel, az az ország sorsával való hazardírozás. Heger úgy véli, az nem a káosz jele, hogy egyre több miniszter hullik ki a kormányból.

„Hol látnak önök káoszt a kormányban?” – kérdezte az újságírókat a kormányfő.

Néhány perccel később Rastislav Káčer külügyminiszter is bejelentette lemondását.

A Heger-kormánynak 10 százalék esélyt adnak

A parlamenti hírek szerint azonban nem sok esélye van Heger maradásának. Vladimír Pčolinský (Sme rodina), a parlament alelnöke szerint 90 százalék az esélye, hogy az államfő jövő héten új kormányt nevez ki. A Heger-kormány megmaradásának esélye tehát már csak 10 százalék.

A hivatalnokkormány kinevezéséről beszélt Boris Kollár, Sme rodina elnöke is, aki azonban ellenzi a Heger-kormány menesztését.

„A hivatalnokkormány kinevezése még nagyobb káoszt okoz az országban” – jelentette ki Kollár.

Szerinte a káoszt növelni fogja, hogy a hivatalnokkormány kinevezésétől minden párt úgy érzi majd, hogy ellenzékben van. „Ami nem működik az országban, az minden a köztársasági elnök fejére fog hullani” – mondta Kollár.

A házelnök szerint az is megtörténhet, hogy a hivatalnokkormány egyes miniszterei csak néhány napot fognak kapni.

„Nagyon könnyen megeshet, hogy a kinevezés után azonnal »elesik« három-négy miniszter, és harminc nap elteltével megbukik a kormány. Ez utóbbi 100 százalék” – jelentette ki a házelnök.

Az új kormánynak ugyanis 30 napon belül kérnie kell a parlament bizalmát, ezt pedig nem fogja megkapni.

Matovič szerint nekik csak két miniszterük van

Nem támogatja a hivatalnokkormány kinevezését az OĽaNO sem, viszont követelik Samuel Vlčan mezőgazdasági menesztését. Igor Matovič pártelnök szerint Eduard Heger kormányfő hibázott Vlčan ügyében.

„Ő már két héttel korábban tudott a dotációs botrányról, mint mi itt valamennyien” – jelentette ki Matovič.

Szerinte a kormányfőnek már akkor lépnie kellett volna, fel kellett volna mentenie a mezőgazdasági minisztert. Vlčant Heger emberének nevezte Matovič. „Az OLaNO-nak csak két minisztere van a kormányban, Natália Milanová kulturális miniszter és Roman Mikulec belügyminiszter” – jelentette ki Matovič.

Viskupič: ennél rosszabb már nem lehet

A többi parlamenti párt azonban a hivatalnokkormány kinevezését sürgeti. Az SaS szerint ennél nagyobb káoszt a hivatalnokkormány kinevezése sem jelentene. „Szerintem már mindenki látj, hogy a megbízott miniszterelnök nem ura a helyzetnek, fokozatosan távoznak a miniszterek. Meggyőződésem, hogy itt a legfőbb ideje annak, hogy a köztársasági elnök hívja vissza ezt a kormányt, és nevezzen ki hivatalnokkormányt” – mondta a Paraméternek Marian Viskupič, az SaS parlamenti képviselője.

A párt mérlegelni fogja, hogy tudja-e támogatni a hivatalnokkormányt. Elismeri, hogy a helyzet az új kormány kinevezése után is hasonló lesz. „Most is megbízott kormányunk van, feltételezem, hoyg a hivatalnokkormány nem kap majd bizalmat, vagyis újra megbízott kormány lesz, de ennél rosszabb, mint ami most van, már nem lehet” – jelentette ki a képviselő. A Paraméternek ő is megerősítette, hogy a hírek szerint jövő héten mmár új kormánya lehet az országnak.

„Valóban olyan információk terjednek, hogy jövő héten a köztársasági elnök várhatóan kinevezi majd a hivatalnokkormányt” – jelentette ki Viskupič.

A Smer a választást is előrehozná

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke már a MiG-ek Ukrajnának átadását is a hivatalnokkormányra bízta volna. Szerinte ugyanis azzal megoldódott volna a hatásköri probléma, hogy a megbízott kormány hozhatott-e ilyen döntést. Pellegrini szerint a frissen kinevezett kormány 30 napig teljes hatáskörrel rendelkezik. A kormány mielőbbi leváltását sürgeti a Smer is, viszont ők a választást is előrehoznák a nyár elejére. Ehhez azonban módosítani kellene a választási törvényeket is, így továbbra is a szeptember 30-i időpont a legvalószínűbb választási dátum.

Sólymos: Hamarosan egytagú lesz a kormány

A hivatalnokkormány mielőbbi kinevezését sürgetik a magyar pártok is. Simon Zsolt (Magyar Fórum) szerint Eduard Heger csütörtöki beszéde a szlovák köztelevízióban csak Gyurcsány Ferenc 2006-os balatonőszödi beszédéhez hasonlítható.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke szerint a köztársasági elnöknek már nincs más választása, mint a hivatalnokkormány kinevezése. „Vlčan lemondását Budaj lemondásának kellene követnie” – véli Sólymos. Szerinte a környezetvédelmi miniszternek fel kellene hagynia az olyan mellébeszéléssel, hogy nem tudott a csaknem másfél millió eurós támogatásról. Szerinte Čaputovának mielőbb lépnie kellene.

„Hamarosan eljutunk az egytagú kormányhoz, amelyben a kormányfő lesz minden szakterület minisztere is egyben” – mondta Sólymos.

A köztársasági elnök holnap Londoban részt vesz III. Károly koronázási szertartásán, és várhatóan kedden, május 9-én találkozik Eduard Hegerrel.

- lpj -