Heger már bánja, hogy nem ment el Kijevbe a többi kormányfővel, Fiala picit oda is szúrt neki

2022. március 17. - 08:36 | Belföld

Lengyelország, Csehország és Szlovénia kormányfője kedden Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkoztak. Eduard Heger szlovák kormányfő viszont a biztonsági erők tanácsára nem utazott el az ukrán fővárosba. Később már bánta, hogy így döntött.

Heger már bánja, hogy nem ment el Kijevbe a többi kormányfővel, Fiala picit oda is szúrt neki
Eduard Heger és Petr Fiala (Fotó: TASR/AP)

Heger a TV JOJ-nak elmondta, hogy az egész találkozót Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezdeményezte, és őt is megszólította. „A biztonsági erőink azt tanácsolták, hogy ne vegyek részt az utazáson. Én pedig így is döntöttem” – mondta Heger. Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e jobb gesztus egy asztalnál ülni Ukrajna képviselőivel, a miniszterelnök azt felelte, hogy „de igen”.

Állítása szerint nem félelemből maradt távol a találkozótól, és ha újfent kapna egy ilyen felkérést, akkor vélhetően másként döntene.

Petr Fiala cseh miniszterelnök viszont a figyelmeztetések ellenére nem sokat gondolkodott, hogy részt vegyen-e a találkozón. „Nem hasonlíthatjuk össze a kockázatokat és a jelentőséget. Emberek harcolnak ott az életükért. Egy barátságos országról van szó, amely az orosz agresszióval néz szembe, ezzel pedig nekünk is vannak tapasztalataink. Nemcsak arra van szükségük, hogy elmondjuk, mellettük állunk, de ezt tettekkel is bizonyítani kell” – mondta Fiala.

Heger döntésével kapcsolatban Fiala először még visszafogott volt, mondta, hogy senkinek sem lehet felróni, hogy nem ment el. Nem sokkal később viszont bekeményítetet.

„Vannak olyan helyzetek, amikor magunknak kell döntenünk. Én így döntöttem. Én nem bújok el holmi javaslatok és tárgyalások mögé. Ez nem egy olyan ügy, amely valamilyen formalizált bürokratikus út eredménye lehet. Neked kell eldönteni, hogy ez helyes”

– jelentette ki Fiala.


(noviny.sk/Čas.sk)