Heger: a Mária Valéria híd sikertörténet, két jó szomszéd története

2021. október 11. - 17:04 | Régió

Sikertörténet és két jó szomszéd története a Mária Valéria híd - jelentette ki Eduard Heger miniszterelnök Esztergomban - a várost Párkánnyal összekötő - Mária Valéria híd átadásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen vett részt hétfőn.

Heger: a Mária Valéria híd sikertörténet, két jó szomszéd története
Fotók: MTI

A szlovák miniszterelnök beszédében a két ország közötti jószomszédi kapcsolatok fontosságát méltatta. Rámutatott: a Mária Valéria híd 20 évvel ezelőtti átadása olyan sikertörténet, amely inspirációként hatott a két ország kapcsolatainak és együttműködésének fejlődésére, aminek köszönhetően számos közös - mindkét ország lakosságának érdekeit szolgáló - infrastrukturális fejlesztést sikerült megvalósítani.

"Ez a történet két jó szomszéd története, sikertörténet"

- hangsúlyozta Eduard Heger, hozzáfűzve: Szlovákia és Magyarország az EU-n és a V4-eken belül is sikertörténetnek számít.

A szlovák miniszterelnök felelevenítette a híd két évtizeddel előtti átadásának körülményeit, majd idézett a 2001-es átadón az akkori miniszterelnökök - Orbán Viktor és Mikuláš Dzurinda - által mondott beszédekből. Eduard Heger jelképesen válaszolva Dzurinda akkori felvetésére - miszerint majd a jövő mutatja meg, hogy a híd átadása bevonul-e a történelembe - most azt mondta: ez a kérdés mára eldőlt, hiszen a Mária Valéria híd egy ösztönző sikertörténet lett, s megmutatkozott az is, hogy a híd akkori átadása több volt, mint egy jelképes aktus.

Elmondta: a Mária Valéria híd átadása óta a gazdasági együttműködést erősítő számos további új hidat és más infrastrukturális kapcsolatot sikerült létesíteni, köztük olyan "energetikai hidakat" is, amelyek növelték nemcsak a két ország, de a régió energiabiztonságát is. Rámutatott:

az új hidak és infrastrukturális kapcsolatok mellett a két országot közös érdekeik is összekötik, köztük az atomenergetika és a migráció kérdésében képviselt álláspontjaik.

Heger megjegyezte:

a Mária Valéria híd ahogy eddig, úgy a jövőben is egy ösztönző jelkép lesz.

A második világháború végén, a visszavonuló német hadsereg által felrobbantott Mária Valéria híd újjáépítéséről Magyarország és Szlovákia 1999 szeptemberében kötött szerződést. Az 509 méter hosszú, 11,7 millió eurónak megfelelő összegből újjáépített hidat 2001. október 11-én Orbán Viktor és Mikuláš Dzurinda adták át.

Esztergomnál 1762-ben úgynevezett repülőhíd (lengőkomp) épült a Dunán, majd 1842-ben hajóhidat létesítettek. A mostani híd elődjét Ferenc József császár építtette, az uralkodó lányáról Mária Valériának elnevezett híd 1895-ben készült el. A híd mindkét világháborúban súlyosan megsérült, 1919-ben a csehszlovák hadsereg robbantotta fel, majd az 1927-ben újjáépített hidat 1944-ben a német hadsereg ismét a levegőbe repítette. Akkortól a híd 2001-ben befejezett újjáépítéséig 57 év telt el.

MTI