Heger: Nem maradhatnak büntetlenül a bucsai rémtettek

2023. március 31. - 18:48 | Belföld

Egy évvel ezelőtt az orosz hadsereg olyan szörnyűségeket követett el az ukrajnai Bucsában, amelyek nem maradhatnak büntetlenül – jelentette ki a Kijev közelében levő városban tartott megemlékezésen Eduard Heger kormányfő.

Heger: Nem maradhatnak büntetlenül a bucsai rémtettek
Fotó: Facebook

Egy éve, az orosz sereg március végi, április elejei kivonulását követően lemészárolt civilek százainak holttestét fedezték fel az ukrajnai kisvárosban. A pénteki megemlékezésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett részt vett Maia Sandu moldáv államfő, továbbá Andrej Plenkovič horvát és Robert Golob szlovén kormányfő – tájékoztatott Bucsából a TASR tudósítója.

Heger felidézte, hogy már tavaly felkereste Bucsát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének társaságában.

„Sosem feledkezünk meg arról az áldozatról, amit az ukrán népnek kell hoznia”

– hangsúlyozta Heger.

Kiemelte Zelenszkij, az ukrán kormány és az egyszerű ukrán embereknek azt az elszántságát, amivel szembeszálltak az orosz katonai agresszióval, hozzátéve, Ukrajna a közös értékekért, a szabadságért, az emberi jogokért és a demokráciáért harcol.

„A szabadságunkat sosem szabad magától értetődőnek vennünk”

– figyelmeztetett Heger, hozzátéve, Ukrajna is megérdemli a szabadságot és a demokráciát, ám ehhez szüksége van a szövetségesek segítségére. Azt is leszögezte, Ukrajnának az Európai Unió tagjává kell válnia.

Angolul mondott beszédét ukrán nyelvű köszöntéssel fejezte be a kormányfő:

„Szláva Ukrajinye!”

Az ukrán hatóságok adatai szerint a kijevi körzet felszabadítását követően 1137 lemészárolt civil áldozatra bukkantak, csak Bucsában 461-re.
Ukrajnában nemzetközi igazságügyi szakértők segítségével dokumentálják a helyszíneket és gyűjtik össze a bizonyítékokat az orosz katonák által a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnökről.

TASR