Heger: nincs idő a kormánybuktatásra; Kollár és Remišová is Matovič és Sulík konfliktusának tartja a koalíciós válságot

2022. július 6. - 19:14 | Belföld

A Sme rodina és a Za ľudí is Igor Matovič és Richard Sulík személyes konfliktusára vezeti vissza a koalíciós válságot, az SaS-t is hibáztatják azért, mert felmondta a koalíciós szerződést. Az OĽaNO nem reagált érdemben az SaS döntésére, a Szövetség szerint nem segít ezen a koalíción semmilyen új szerződés.

Heger: nincs idő a kormánybuktatásra; Kollár és Remišová is Matovič és Sulík konfliktusának tartja a koalíciós válságot
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

Boris Kollár,a Sme rodina elnöke kormánybuktatással vádolja az SaS-t. „Richard Sulík elmondta, hogy mai nappal véget ér a koalíciós szerződés, hogy felmondja, és két hónapot adott a miniszterelnöknek, hogy váltsa le Igor Matovičot, mert ellenkező esetben az SaS négy minisztere kilép a kormányból, vagyis egy újabb kormányt buktat meg” – mondta el videóüzenetében Kollár. Szerinte ezt a „pszichiátriát” be kell fejezni, vagy így, vagy úgy. A Sme rodina kész folytatni a munkát a koalícióban, de el tudja fogadni az előrehozott választásokat is.

„Az sem probléma, ha nem tudnak megegyezni a folytatásban, de egyetértenek abban, hogy befejezzük, és előrehozott választások lesznek. A Sme rodina ezt is meg fogja szavazni az előrehozott választásokat. Ők kezdték, nekik kell befejezniük” – üzente Matovičnak és Sulíknak Kollár.

Az OĽaNO elnöksége a szerdán délelőtt elfogadott nyilatkozatában kijelentette, hogy az előrehozott választásokat nem fogják megszavazni.

Remišová: fejezze be „négy lábon” ez a koalíció

A Za ľudí elnöke sem áll egyik fél oldalára sem, a nyilatkozata alapján mindkettőt egyformán hibáztatja a kialakult helyzetért. „Felelőtlenségnek tartom, hogy a következő két hónapban a koalíciónak azt kell kezelnie, hogy az SaS felmondta a koalíciós szerződést és a koalíciós pártok két vezetőjének személyes konfliktusát, ahelyett, hogy az emberek tényleges problémáit kezelnénk” – jelentette ki Remišová.

Hozzátette, hogy pártja mindent meg fog tenni azért, hogy ez a koalíció „négy lábon” fejezze be a kormányzást.

Heger: nincs idő a kormány buktatásra

A kormányfő csak egy rövid nyilatkozatban reagált az SaS döntésére.

"Ma nincs idő a kormánybuktatásra. Bízom benne, hogy az SaS-es kollégáink velünk maradnak" - mondta Heger.

Az OĽaNO Elnöksége szerda délelőtt nyilatkozatban erősítette meg Igor Matovič támogatását, kizártnak nevezték, hogy leváltanák a pénzügyminiszteri posztról.

Sólymos: ezen a koalíción nem segít semmilyen szerződés

A Szövetség szerint a koalíción nem segít semmilyen új szerződés, a közös kormányzásra hosszabb távon nem lát esélyt . „Eddig se ment, ezután se fog menni. Mégpedig azért nem, mert itt a koalíció két legerősebb pártja, illetve pártelnöke feszül egymásnak. Teljesen mindegy, hogy miniszterként, frakcióvezetőként vagy mezei parlamenti képviselőként folytatják-e” – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke vezetője. Szerinte jobb lenne, ha mielőbb kimondanák a koalíció végét.

„Minél tovább tart ez az agónia, annál nagyobb árat fizetünk érte. Jobb esetben már csak két hónap van hátra....” – mondta Sólymos.

Gyimesi szerint Sulík újabb kormányt buktatott meg

Az OĽaNO vezetői és képviselői közül - Heger kivételével - csak a második vonal nyilatkozott. Gyimesi György, Igor Matovič egyik legközelibb politikai munkatárs annyit írt, hogy

„Richard Sulík épp megdöntötte a harmadik kormányt, amelyben részt vett”.

Mária Šofranko (OĽaNO), Matovič listavezetője is az SaS-t vádolja. „Haragot és csalódottságot érzek. Nagyon sajnálom, hogy egy 6 százalékos párt újra diktálja a személyi feltételeit és buktatja meg a következő kormányt. Még mindig bízom benne, hogy van lehetőség a megegyezésre” – írta bejegyzésében a képviselő.

- lpj -