Heger oldalán Novák Katalin is elítélte az oroszok területrablását!

2022. október 1. - 07:23 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő pénteken a hivatalos látogatáson Szlovákiában tartózkodó Novák Katalin magyar államfővel találkozott. A kormányhivatalban folytatott megbeszélésükön közösen elítélték a megszállt ukrán területek Oroszország általi annektálására tett kísérletet és megkérdőjelezhetetlennek nevezték Ukrajna területi egységét és szuverenitását – tájékoztatta a TASR-t a kormányhivatal sajtóosztálya.

Heger oldalán Novák Katalin is elítélte az oroszok területrablását!
Fotó: AP/SITA

Emellett Heger és Novák főleg a kétoldalú kapcsolatokról, az EU-n belüli együttműködésről, valamint a gazdasági problémákról és az energetikai válságról tárgyalt, melyeket az Ukrajna elleni orosz agresszió idézett elő. Egyetértettek abban, hogy az aktuális problémák megoldásán túl stratégiai tervekre van szükség a közös védelmi politika, az energetika és a demográfia terén.

„Szlovákia és Magyarország eltérően ítéli meg az Oroszország elleni szankciókat és az energetikai válság megoldására tett lépéseket. Az eltérő nézetek ellenére szükség van a párbeszédre és a kompromisszumok keresésére” – jelentette ki Heger. Hozzátette, rengeteg közös dolog köti össze a két országot a történelmen és a kultúrán át a gazdaságig. „Tovább építjük a jószomszédi kapcsolatokat” – tette hozzá.

A nemzeti kisebbségek jogállásával kapcsolatban Heger a jelenleg zajló jogalkotási folyamatokról tájékoztatott. Biztosította Novák Katalint, hogy a jogszabályok megfelelnek majd minden nemzetközi ajánlásnak. „Fontos számunkra, hogy Szlovákia minden egyes állampolgára otthon érezze itt magát, függetlenül a nemzetiségétől” – jelentette ki a kormányfő.

(TASR)