Heger: a szabadságot könnyebb elveszíteni, mint megszerezni

2022. november 17. - 09:51 | Belföld

A demokrácia nem tökéletes, viszont szabadságot ad nekünk, ami kulcsfontosságú kelléke a személyiség és az egész ország fejlődésének – jelentette ki Eduard Heger miniszterelnök a bársonyos forradalom november 17-ei emléknapján.

Heger: a szabadságot könnyebb elveszíteni, mint megszerezni
Eduard Heger (Fotó: TASR)

„Az elszánt nők és férfiak ´89 novemberében nyugodt és erőszaktól mentes tettükkel olyan események sorozatát indították el, amely a kommunizmus bukásához vezetett, és olyan lehetőségeket teremtettek a további generációnak, amiben maguknak nem volt részük” – mondta Heger, majd hozzátette: hogy ezáltal visszatért a szabadság, 40 év után pedig szabad, demokratikus választást rendezhettek. Az emberek szabadon kinyilváníthatták véleményüket, vállalkozhattak, illetve korlátozások nélkül utazhattak külföldre. Azok pedig, akiket a rezsim emigrálásra kényszerített, szabadon hazatérhettek.

Heger szerint ugyanakkor az ország átállása a fejlett demokráciára nem volt gyors és zökkenőmentes. „Ma, 33 évvel később tudjuk, hogy a demokrácia és intézményeinek megfelelő működéséhez felelősségteljes polgárokra, politikusokra és a társadalom teljes bekapcsolódására van szükség. Ugyanis a szabadság és a demokrácia legnagyobb ellensége a könnyelműség és az elkényelmesedés” – mondta, majd hozzátette: nem szabad megfeledkezni róla, hogy a szabadságot könnyebb elveszíteni, mint megszerezni.

„Hogy továbbra is demokratikus rendszerben működhessünk, felelősségteljes képviselőket kell választanunk, akik nemcsak formálisan, hanem valóban tiszteletben tartják a jogállamiság elveit” – jegyzete meg. A miniszterelnök hangsúlyozta, szükség van olyan politikai vezetőségre, amely képes oktatott, modern és igazságos társadalmat kiépíteni.


TASR/para