Heger szerint az inflációellenes csomag három párt kompromisszumán alapszik, Sulíkék csak bírálni tudtak

2022. május 22. - 15:27 | Belföld

Az inflációellenes csomag, amiről jelenleg a parlament tárgyal, három koalíciós párt kompromisszumának az eredménye. A tárgyalásokról hiányzott az SaS – nyilatkozta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök vasárnap a TA3 V politike című műsorában. Mint mondta, a liberálisok a koalíciós üléseken csak bíráltak, és semmilyen megoldást nem hoztak.

Heger szerint az inflációellenes csomag három párt kompromisszumán alapszik, Sulíkék csak bírálni tudtak
Eduard Heger (Fotó: TASR)

„Sokkal jobb lenne, ha négy párt megállapodásáról lenne szó” – jegyezte meg a miniszterelnök, akinek hiányoztak az SaS megoldásai a koalíciós üléseken, amelyek három hónapon át tartottak. Megjegyezte, hogy a családoknak nyújtott segítség a kormányprogram részét képezi, amit a liberálisok is megszavaztak.

Heger szerint Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter csomagjának a célja, hogy eltüntesse a gyermektelen és gyermekes párok közti hátrányos megkülönböztetéseket. A kormányfő szerint az infláció leginkább a gyermekes családokat sújtja, majd hozzátette, hogy az előző kormányok jelentősen korlátozták a családoknak nyújtott segítséget.

Ami az önkormányzatokat illeti, Heger szerint készen állnak megoldani a városokat és falvakat érintő esetleges pénzügyi kieséseket. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartja az intenzív kommunikációt. Hozzátette, hogy a kormány nem akadályozhatja meg, hogy az önkormányzatok növeljék a helyi adókat.

Heger nem gondolja, hogy az orosz olajból származó rendkívüli bevételek megadóztatásával nő majd az üzemanyag ára. De ha ez mégis bekövetkezne, a kormányfő szerint a kormány meg tudja akadályozni, akár az árstop alkalmazásával.


TASR/para