Heger szerint Fico veszélyezteti Szlovákia kapcsolatait a szövetségesekkel

2023. február 4. - 15:58 | Belföld

A Smer-SD vezetője, Robert Fico veszélyezteti Szlovákia jó kapcsolatait szövetségeseivel. Ezt Eduard Heger (OĽaNO) ideiglenesen kinevezett miniszterelnök jelentette be. Rámutatott a Smer képviselőinek szerdai (február 1.) találkozójára a nagykövetekkel. Ennek során Fico kijelentette, hogy ha a Smer részt vesz a kormányban, leállítja a katonai szállítást Ukrajnába. Szerinte ezek nem jelentenek megoldást.

Heger szerint Fico veszélyezteti Szlovákia kapcsolatait a szövetségesekkel
Eduard Heger (TASR)

„Kíváncsi vagyok, hogy Robert Fico, hogyan akar szövetségeseket tartani a mi oldalunkon ezzel az agresszív retorikával“ – mondta Heger. Szerinte Szlovákiának nem szabad visszamennie az időben. „Egyszer átéltük azt az érzést, amikor országunkat fekete lyukként emlegették“ – tette hozzá a miniszterelnök.

Fico hasznosnak nevezte a nagykövetekkel való találkozót. Elmondása szerint egyetértettek abban, hogy humanitárius segélyek küldésével kell segíteni az embereket a háború miatt. A Smer vezetője megismételte, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek és az oroszellenes szankciók meghosszabbítják az agóniát. A nagyköveteket hibáztatta, mert nincs külpolitikájuk és békekezdeményezésük. Szerinte senki nem kérdőjelezte meg Szlovákia külpolitikai irányultságát.

A nagykövetek a Smernek kifejtették a párt külpolitikai orientációjával kapcsolatos aggályaikat, erről a szlovákiai francia nagykövetség tájékoztatott a közösségi oldalon. Hangsúlyozták, hogy Ukrajna politikai, katonai, gazdasági és pénzügyi támogatására van szükség az EU-partnerektől és a NATO-szövetségesektől.

A kormányfő a pénteki (február 3.) sajtótájékoztatón is bírálta Fico rendőrségnek tett kijelentéseit. Fico pénteken politikai indíttatású folyamatnak nevezte Robert Kaliňák ex-belügyminiszter vádemelését. Bírálta a rendőrség és Monika Barčáková nyomozó eljárását, aki szerinte nem pártatlan.

TASR