Heger szerint a jelenlegi kormány 2 év alatt többet tett az egészségügyben dolgozókért, mint az azt megelőző kormányok 10 év alatt

2022. szeptember 23. - 11:16 | Belföld

Nem tudjuk egyszerre kielégíteni az orvosi szakma minden vágyát és kívánságát. Ezt Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök nyilatkozta a közösségi oldalán ma reggel. 

Heger szerint a jelenlegi kormány 2 év alatt többet tett az egészségügyben dolgozókért, mint az azt megelőző kormányok 10 év alatt
Fotó: TASR

Augusztusban a szakszervezetek vezetője, Peter Visolajský bírálta a kormányt, hogy sok követelésüket nem teljesítették, és tömeges orvosi felmondásokat jelentett be.

"Nehéz időket élünk. Még mindig lábadozunk a járványból, Európa energiaválsággal néz szembe, közvetlen szomszédunk pedig háborúban áll. Nem tudjuk egyszerre kielégíteni az orvosi szakma minden vágyát és kívánságát. Egyszerűen nem lehetséges"

– mondta a miniszterelnök.

Megismételte, hogy "ha az orvosok eddig nem hagyták el a beteget, és el tudták viselni az egészségügy hosszú éveken át tolerált hanyatlását, akkor ennek az egésznek most nem anyagi okai vannak " - fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte a jelenlegi kormány tett a legtöbbet az egészségügyi dolgozókért. "A történelmi fizetésemelés a jövő év elejétől valósággá válik, és a Szlovák Köztársaság helyreállítási és ellenálló képességi tervén keresztül javítani fogunk a betegek és a személyzet körülményein is" - tette hozzá.

A kormány szerdán (szeptember 21-én) elfogadta az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló javaslatot. Az orvosok és ápolók bejelentett béremelésén túlmenően egészségügyi intézményekben és a sürgősségi mentőautókban dolgozó egyéb egészségügyi dolgozók bérével is foglalkozik majd.

Augusztusban Visolajský felszólította az orvosokat, hogy nyújtsák be felmondásukat. Tette ezt a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatos tárgyalások után. Arra reagált, hogy a béremelés önmagában nem oldja meg az egészségügy problémáját. Felhívta a figyelmet egyéb követeléseik teljesítésére, például a kórházak finanszírozási rendjének megteremtésére vagy a DRG-rendszer bevezetésére.


(TASR, FB, para)