Heger szerint jó hír Szlovákia számára az olajembargóról szóló brüsszeli tárgyalás eredménye

2022. május 31. - 10:59 | Belföld

Jó hír Szlovákia számára a kétnapos rendkívüli brüsszeli EU-csúcs első részének eredménye. Így jellemezte Eduard Heger (OĽaNO) szlovák miniszterelnök az uniós vezetők hétfői tárgyalásait, amelyeken sikerült megegyezniük az Oroszországgal szembeni részleges olajembargó bevezetéséről.

Heger szerint jó hír Szlovákia számára az olajembargóról szóló brüsszeli tárgyalás eredménye
Eduard Heger (Fotó: TASR)

A kormányfő szerint a tárgyalások eredménye jó hír Szlovákia számára.

"Tárgyaltunk a szankciókról az orosz olajjal szemben, és Szlovákia követeléseit jóváhagyták. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia addig használhatja az orosz olajat, amíg nem lesz teljes értékű alternatívája" – emelte ki Heger.

Az EU állam- és kormányfői által elfogadott embargó csak a tengeri tartályhajókkal importált orosz olajra vonatkozik. Átmeneti mentességet tesz lehetővé a vezetékes szállításoknál, Szlovákia esetében a Barátság vezetéken keresztül.

Heger elmondta, hétfőn közvetlenül a brüsszeli csúcstalálkozó kezdete előtt rendkívüli kétoldalú megbeszélést folytatott ebben a kérdésben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Orbán Brüsszelbe érkezése után jelezte, hogy az orosz olajembargó ügyében még messze van a kompromisszum.

„Az Európai Unió egységes maradt, ami jelenleg rendkívül fontos” – hangsúlyozta Heger.

A miniszterelnöki és államfői viták kedden Európa és a világ élelmezésbiztonságának biztosításáról szólnak az ukrán búzaexport támogatásával, és napirenden vannak a közös európai biztonság kiépítésével kapcsolatos kérdések is.

Kapcsolódó cikk:
Megállapodás született az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról

(TASR)