Heger szerint a kormány újra meghosszabbítja a veszélyhelyzetet

2021. április 25. - 11:58 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) a TA3 vasárnapi politikai műsorának vendégeként beszélt erről.

Heger szerint a kormány újra meghosszabbítja a veszélyhelyzetet
Eduard Heger (Fotó: TASR)

A miniszterelnök szerint a kormány vélhetően meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, erről szerdán születhet döntés.

"Meg kell hosszabbítanunk" - mondta. A veszélyhelyzet április 28-án járna le.

Hozzátette, hogy ugyan a veszélyhelyzet mindenki számára kellemetlen, de a javuló járványhelyzet ellenére az ország még nincs felkészülve a veszélyhelyzet megszüntetésére, és körültekintően kell eljárnunk az új, veszélyes mutációk miatt is.

Emlékeztetett, hogy a járványintézkedések enyhítése kockázatot jelent. Elismerte azt is, hogy a Covid-automata még nem a brit mutáció által produkált fertőzöttségre lett felállítva, noha ez a vírusvariáns a legelterjedtebb Szlovákiában.

Közölte azt is, hogy a következő két hétben folyik majd a vita arról, hogyan kellene változtatni a tömeges tesztelésen, majd azt követően módosulhat a jelenleg megszokott módszer.

A jövő héten emellett benyújtják tárcaközi egyeztetésre az ún. járványtörvényt. Elárulta, hogy ha a magyarországi tesztek jó eredménnyel zárulnak, az egészségügyi miniszter engedélyezni fogja az oltást a Szputnyik V vakcinácal is. Véleménye szerint a jövő héten elkezdődhet a regisztráció erre a vakcinára is.

Heger szót ejtett arról is, hogy szerdán a kormánya elfogadhatja a programját, pénteken pedig már a parlament is szavazhat róla. Hangsúlyozta, a Matovič-kormányéhoz képest minimális lesz a különbség, ugyanis szerinte nincs szükség az egész átírására, mivel jó alapokkal rendelkezik.

(Denník N/TASR/parameter)