Heger szerint most életmentés folyik, újabb katonai különgépet küldhetnek Afganisztánba

2021. augusztus 24. - 17:27 | Belföld

Kevesebb, mint 250 olyan személy vette fel a kapcsolatot Szlovákiával, akik el akarják hagyni Afganisztánt. Ezt egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be Ivan Korčok  külügyminiszter. Jaroslav Naď védelmi miniszter hozzátette: szükség esetén újabb különgépet küldenek Afganisztánba.

Heger szerint most életmentés folyik, újabb katonai különgépet küldhetnek Afganisztánba
Fotó: TASR/AP

Korčok kifejtette: az afgán származású szlovák állampolgárok rokonairól, illetve az olyan intézmények, például egyetemek munkatársairól van szó, amelyek korábban együttműködtek Szlovákiával. Ők a különféle jogvédő szervezeteken keresztül jelentkeztek. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy minden kérelmet egyénileg fognak elbírálni, és minden személyt biztonsági átvilágításnak vetnek alá.

A külügyi tárca egy olyan szlovák állampolgárságú nőről tud, aki még mindig Afganisztánban tartózkodik, de nem kérvényezte az evakuálást. Az illető nem a fővárosban tevékenykedik. "A napokban jelentkezett egy másik szlovák állampolgár is. Ő egy NATO-tagállam állampolgárának a felesége, az országot a férje oldalán tervezi elhagyni" - fűzte hozzá.

Naď megerősítette, hogy szükség esetén újabb katonai különgépet küldhetnek Afganisztánba. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő elmondása szerint erről még egyeztetnek a partnereikkel. Hangsúlyozta, hogy Szlovákia nem cél-, hanem inkább tranzitország. Hozzátette: jelenleg életmentés folyik, de néhány héten belül elkezdenek foglalkozni a migrációs válság kérdésével is.

A tálibok augusztus 15-én vették át a hatalmat Afganisztánban, miután elfoglalták a fővárost, Kabult. Azóta több ezren próbálnak elmenekülni az országból. A nyugati államok evakuációs légi járatokkal igyekeznek kimenekíteni a diplomatáikat és a velük együttműködő afgán állampolgárokat, akik félnek a tálibok bosszújától.

TASR