Heger szerint nincs semmi gond a szlovák-amerikai védelmi együttműködéssel, minden más csak konspiráció

2022. január 6. - 15:55 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök visszautasít minden olyan összeesküvést, amely az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodással kapcsolatos.

Heger szerint nincs semmi gond a szlovák-amerikai védelmi együttműködéssel, minden más csak konspiráció
Fotó: TASR - illusztráció

Ez egy szabványos keretmegállapodás, amely a védelmi együttműködés feltételeit szabályozza – közölte Heger álláspontját Ľubica Janíková, a miniszterelnök szóvivője.

Heger felidézte, hogy a NATO keleti határán minden állam, így Lengyelország és Magyarország is szerződést kötött az Egyesült Államokkal. „Szlovákia az utolsó ország, amely csatlakozik” – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette, hogy ez egy keretmegállapodás, amely egyetlen amerikai katonának sem biztosítja automatikusan az országba való belépést. „Ezért mindenki, aki azt a benyomást próbálja kelteni, hogy Szlovákia elveszíti szuverenitását a szerződés által, vagy hogy az Egyesült Államok a keretszerződés értelmében Szlovákia területére szállíttathatja a fegyvereit, az vagy nem olvasta el ezt a szerződést, vagy szándékosan vezet félre” – fogalmazott Heger.

Emlékeztetett arra, hogy az amerikai fegyveres erők bármely konkrét tevékenységét Szlovákia területén külön kell jóváhagyni, akár a kormány, akár a parlament által. Aláhúzta, a keretmegállapodás tervezetéről a kormány fog tárgyalni, a jóváhagyása után pedig a parlament, tehát szerinte az egész folyamat a lehető legátláthatóbb.

A Szlovák Köztársaság és az USA közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodás lehetővé tenné az Egyesült Államok fegyveres erői számára a Malacky-Kuchyňa és Sliač katonai repülőterek, valamint más létesítmények használatát – bérleti díj nélkül. A szerződés tíz évre szól, majd utána is érvényben marad egyéves felmondási idővel.

Jaroslav Naď miniszter szerint ez a szerződés egy szokványos nemzetközi egyezmény. Azt is hozzátette, hogy annak értelmében 100 millió dollárt hívhatnak le, amit a védelmi infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak, és ami az állam tulajdonában marad.

A jövő héten Moszkvába látogató Maroš Žilinka főügyész kedden a szlovák-amerikai védelmi együttműködést bírálta. Az általa vezetett főügyészség 35 észrevételt tett a tervezett szerződéssel kapcsolatban, és a dokumentum egészét elutasítja. Žilinkáék azt is kifogásolják, hogy a tervezett szerződés túllép azokon a megállapodási kereteken, amelyeket Szlovákia a katonai szervezetbe való belépéskor elfogadott. A főügyészség kiegyensúlyozatlannak tartja a dokumentumot, és meggyőződése, hogy ilyen paktum jóváhagyásával sérülne az ország szuverenitása.

(TASR/parameter)