Heger szerint semmi gond nincs azzal, hogy Szlovákia vadászgépeket ad Ukrajnának – Pellegrini felelősségvállalásra szólította fel a kormányfőt

2023. március 19. - 13:58 | Belföld

A megbízott kormány döntése a MiG-29-es vadászgépek átadásáról Ukrajnának az alkotmány szempontjából tiszta – nyilatkozta Eduard Heger megbízott miniszterelnök vasárnap az RTVS O 5 minút 12 című műsorában. Ezzel viszont nem ért egyet Peter Pellegrini (Hlas).

Heger szerint semmi gond nincs azzal, hogy Szlovákia vadászgépeket ad Ukrajnának – Pellegrini felelősségvállalásra szólította fel a kormányfőt
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Heger állítása szerint számos szakértő a határozat alkotmányosságáról beszél. „Én kértem, hogy csak akkor tesszük meg, ha biztosak leszünk benne, és csak akkor, ha összhangban van az alkotmánnyal” – mondta a kormányfő, majd hozzátette: a kormány megállapodást írt alá az ukrán féllel a vadászgépek átadásáról.

Pellegrini tiszteletben tartja a döntést. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy a kormánynak sem joga, sem kompetenciája nem lett volna ilyen kérdésben döntést hozni. Véleményét számos jogi elemzéssel támasztja alá.

„Úgy csinálták, ahogy csinálták, és ezért most vállalják a felelősséget” – mondta. Szerinte a kabinetnek az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia a kérdést illetően. Hozzátette, ha ő lenne a miniszterelnök, akkor a vadászgépek Szlovákiában repülnének.

Heger erre reagálva felhozta, hogy épp Pellegrini kormánya volt az, amely úgy döntött, hogy felhagytak a pilóták kiképzésével a MiG-29-es vadászgépekre. Megismételte, hogy a gépeket mellőzték, ezért Szlovákia nem használhatta őket. A Hlas elnöke bírálta a jelenlegi kormányt azért, hogy a külpolitikával foglalkozik ahelyett, hogy Szlovákia lakosságának a problémáit oldaná meg.


(TASR/para)