Heger szerint Szlovákia nem áll készen lemondani az orosz nyersanyagok beszállításáról

2022. május 2. - 12:56 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a BBC-nek adott interjúban elmondta, hogy Szlovákia jelenleg nem áll készen lemondani az orosz nyersanyagokról, de mindent megtesz, hogy kevésbé függjön az orosz gáztól – írja a TV Noviny.

Heger szerint Szlovákia nem áll készen lemondani az orosz nyersanyagok beszállításáról
Eduard Heger (Fotó: TASR)

A Nyugat többször is felhívta rá a figyelmet, hogy azok az országok, amelyek fizetnek Moszkvának a gázért, gyakorlatilag az ukrajnai háborút finanszírozzák. Eduard Heger szerint Szlovákia nem áll készen lemondani az orosz nyersanyagokról, de ez a probléma egész Európát érinti. Hozzátette, a kormány mindent megtesz, hogy Szlovákia a lehető leghamarabb függetlenné váljon az orosz gáztól. Heger szerint ezen a téren Pozsony Varsóval működik együtt, rámutatott, hogy a szlovák-lengyel gázkapcsolat megvalósítása technikai szempontból a végső fázisában van.

Brüsszelben az illetékesek folyamatosan tárgyalnak a gázkrízisről, a fogyasztó országok pedig igyekeznek megtölteni gáztartalékaikat a téli fűtési szezon előtt. Magyarország már kijelentette, hogy nem támogatja az Európai Unió orosz gázt érintő szankcióit. Épp az orosz gázbeszállítás megtiltása is része az EU hat pontból álló szankciós csomagjának. Csakhogy egyes kulcsfontosságú fogyasztók, mint Németország vagy Olaszország már nyitott rubel alapú számlát a Gazprombankban.

„A kormányunk és az OMV elfogadja a fizetési feltételeket, akárcsak Németország. Összhangban vannak a szankciókkal, Putyin elnök pedig azt mondta nekem, hogy továbbra is teljes terjedelemben biztosítják a gázt, és euróban is fizethetünk” – nyilatkozta Karl Nehammer osztrák kancellár.

Heger szerint alternatívára lesz szükség az orosz gázt illetően, ez pedig nagy valószínűséggel a cseppfolyósított gáz (LNG) lesz. „Ezt a lengyel infrastruktúrán keresztül juttathatjuk el Szlovákiába. Mi a szárazföld belsején tartózkodunk. Ezért vagyunk olyan erős támogatói az egységnek és a szolidaritásnak” – mondta Heger, majd hozzátette, hogy Szlovákia egységességet szorgalmaz az európai országok között az orosz nyersanyagokért történő eurós fizetést illetően. „Euróban fogunk fizetni a gázért, és minél hamarabb szeretnénk lecsatlakozni” – jelentette ki Heger.


(tvnoviny.sk)