Heger szerint Žilinka visszaél a 363-as paragrafussal, Lipšic azzal vádolja a SIS-t, hogy fékezik a büntetőeljárásokat

2022. december 7. - 14:05 | Belföld

A képviselők szerdán elfogadták az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló jelentést. A parlamentben a Speciális Ügyészi Hivatal jelentése is elhangzott.

Heger szerint Žilinka visszaél a 363-as paragrafussal, Lipšic azzal vádolja a SIS-t, hogy fékezik a büntetőeljárásokat
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR-Martin Baumann)

A Főügyészség 2021-ben 89 jogerős, előzetes eljárásbeli határozatot helyezett hatályon kívül, ami az összes benyújtott javaslat 13,95 százaléka. Az elmúlt hat évben ez a legalacsonyabb aránya azoknak a javaslatoknak, amelyeket az ügyészség a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusa alapján fogadott el – áll a főügyész jelentésében, amelyet a parlament szerdán hagyott jóvá.

A jelentés egyúttal rámutat, hogy a főügyész 2020-ban 85 határozatot helyezett hatályon kívül.

Eduard Heger kormányfő ugyanakkor szerdán délelőtt a Rádio Express műsorában kijelentette, Maroš Žilinka főügyész visszaél a 363-as paragrafussal. „Nem tetszik ez nekem” – fűzte hozzá.

A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel. Ennek eltörlése érdekében szervez péntekre megmozdulást a Dokončime to, a Nadácia Zastavme korupciu és a Via Iuris szervezetek.

Az ún. 363-as paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is. Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba. Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statisztai szerepet kapna. A paragrafus alkalmazásával a Főügyészség múlt héten a Robert Fico és Robert Kaliňák ellen indított eljárást is leállította.

A parlamentben ezt követően Daniel Lipšic speciális ügyész is ismertette a Speciális Ügyészi Hivatalról szóló éves jelentést.

Ebben Lipšic leszögezte, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) másfél éve dolgozik azon, hogy a szlovák politika és üzleti élet legmagasabb szintjéig vezető büntetőeljárásokat fékezze.

"Másfél éven át pénzeszközöket is költött az állam arra, hogy a nyomozókat megkérdőjelezzék és botrányba keverjék őket” - mondta Lipšic .

A speciális ügyész Ficónak címezve kijelentette, inkább őt támadja, ne pedig a többi ügyészt. „Én legalább meg tudom védeni maga, aktív voltam a közéletben, egyszer egy évben jövök ide a tevékenységről szóló beszámolóval. Maga tudja, hogy ők nem tudják megvédeni magukat, ezért támadja őket. Ez milyen tulajdonság megnyilvánulása?” – tette fel a kérdést Lipšic és egyúttal köszönetet mondott a kollégáinak a támadások ellenére elvégzett munkájukért.


(TASR/DenníkN)