Heger: A Szlovák Orvosok Szakszervezetének elvárásai olyan intézkedéseket követelnek, melyekről nincs egyezség

2022. június 14. - 18:13 | Belföld

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő érti az egészségügyi dolgozók követeléseit, de azok megoldásához olyan további intézkedések kidolgozására van szükség, amelyekről egyelőre nincs egyetértés – közölte a TASR-rel Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője.

Heger: A  Szlovák Orvosok Szakszervezetének elvárásai olyan intézkedéseket követelnek, melyekről nincs egyezség
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Eduard Heger kormányfő tudja, hogy érzékeny hozzáállást, ugyanakkor sürgős megoldást követlenek az orvosok, a nővérek és a többi egészségügyi dolgozó elvárásai. Ugyanakkor évente esedékes, azaz strukturális kiadásokról van szó, és ezeknek az igényeknek a kielégítése sajnos további, még el nem fogadott intézkedések meghatározásához és jóváhagyásához kötődik”

– mondta a kormányfő szóvivője. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosok Szakszervezetének (LOZ) elnöke a kormányfővel folytatott keddi megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, nem kaptak világos választ a követeléseikkel kapcsolatban.

Elmondta, eddig 3000 kórházi orvos jelezte, hogy kész beadni a felmondását, és várhatóan továbbiak csatlakoznak a közös felmondási szándéknyilatkozathoz. Az orvos szakszervezet áprilisban hirdetett sztrájkkészültséget, nyolc javaslatot és elvárást fogalmazott meg, amelyek teljesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a szlovákiai kórházak helyzete.

TASR