Heger: Szlovákia támogatja Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státuszát

2022. június 23. - 11:10 | Belföld

A csütörtök délután Brüsszelben kezdődő EU-csúcstalálkozón Szlovákia támogatni fogja Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszának megadását, valamint Grúzia európai perspektíváját – tájékoztatta a TASR-hírügynökséget Brüsszelbe érkezésekor Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök.

Heger: Szlovákia támogatja Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státuszát
Eduard Heger miniszterelnök (Fotó: TASR)

A miniszterelnök megjegyezte, hogy az Európai Bizottság ajánlása is egyértelműen Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszának megadása mellett szól, ami azonban jelentős reformokhoz kötött. Grúziának a státusz későbbi megítéléséhez szintén reformokat kell bevezetnie.

„Minderről szó lesz a tárgyalásokon. Úgy gondolom, Ukrajna ügyében konszenzus van, és jelenleg ez a legfontosabb, mert Ukrajna háború sújtotta ország" - fogalmazott Heger.

A miniszterelnök hozzátette, Ukrajna kulcsfontosságú és stratégiai ország Szlovákia gazdasági fejlődése és biztonsága szempontjából is. Heger elismerte, hogy ebben a szakaszban senki sem tudja megjósolni, mennyi ideig fog tartani a csatlakozási folyamat, de fontos, hogy az ország folytassa az erőfeszítéseket, és felgyorsítsa a reformok ütemét.


(TASR)

Címkék: Eduard Heger, Ukrajna