Heger szorgalmasan gyűjti az aláírásokat, de az új 76-os kormánytöbbség nehezen fog összeállni

2023. január 11. - 17:11 | Belföld

A hétvégéig megpróbálja összegyűjteni a tartós kormányalakításhoz szükséges 76 képviselő támogató aláírását Eduard Heger, megbízott kormányfő. Nem lehet kizárni, hogy sikerül neki, habár a lehetséges partnerei nem túl bizakodóak: a Sme rodina előrehozott választásokat akar, az SaS pedig előbb megvárná az OĽaNO kongresszusát.

Heger szorgalmasan gyűjti az aláírásokat, de az új 76-os kormánytöbbség nehezen fog összeállni
Eduard Heger a költségvetés elfogadásának örül tavaly decemberben (Fotó: TASR)

A rendes parlamenti választásokig, vagyis 2024 márciusáig irányítani szeretné az országot Eduard Heger megbízott kormányfő, ehhez azonban biztosítania kell a parlamenti többséget, vagyis legalább 76 képviselő támogatását. Ehhez azonban meg kellene szereznie a négy korábbi kormánypárt, az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí, valamint a koalícióból nyáron kilépett SaS képviselőinek aláírását.

A parlament decemberben 78 igen szavazattal vonta meg a bizalmat a kormányától, amiben azonban még Igor Matovič volt a pénzügyminiszter.

„Ma kezdem a képviselői aláírások gyűjtését az új 76-os többség biztosításához – írta ki kedden a Facebookra Heger. – Az ambícióm az, hogy elvezessem az országot a rendes parlamenti választásokig, 2024-ig.”

Ma (szerda) újra megerősítette, hogy gyűjti az aláírásokat, és három párt támogatását már megszerezte.

„Teljes mértékben élvezem az OĽaNO támogatását, és ígéretem van a Sme rodina, valamint a Za ľudí képviselői részéről – jelentette ki Heger – Most az a kérdés, hogyan reagál az SaS.”

Teljes támogatást azonban csak az OĽaNO és a Za ľudí ígért neki, a Sme rodina - legalábbis az eddigi nyilvános kijelentéseik alapján - csak az előrehozott választások kiírása esetén támogatna egy új Heger-kabinetet.

Kell az önreflexió

Heger ugyanakkor azt is állítja, hogy az OĽaNO-nak is „magába kell néznie”.

„Fontos, hogy az OĽaNO-ban is végbemenjen az önreflexió, ez most folyik, de a belső megbeszélésekről nem árulok el semmit” – mondta Heger arra a kérdésre, hogy indul-e az OĽaNO elnöki posztjáért.

Lapinformációk szerint Igor Matovič pártelnökkel nem túl jó a viszonya Hegernek, Matovič az utóbbi napokban főképp az LMBTQ-közösség támadásával van elfoglalva. Az OĽaNO tavaly decemberben ugyan tartott egy online közgyűlést – a pártnak csak mintegy 50 tagja van –, de azon csak az operatív működéssel kapcsolatos feladatokat kezelték. Várható, hogy januárban újabb közgyűlése lesz az OLaNO-nak, ezúttal személyes jelenléttel, ahol akár új pártelnök választása is szóba jöhet.

Matovič a 76-os többség összeállítását és az OĽaNO várható közgyűlését sem nagyon kommentálja. Egy Facebook-posztot ugyan szentelt neki: az Eduard Hegerrel közös fotó aláírásából annyi derül ki, hogy „nem kell félni, jó lesz”.

A 76 aláírás még messze van

Egy legalább 76-os, állandó parlamenti többség létrehozásában azonban egyedül csak saját pártjának parlamenti frakciója és a Za ľudí néhány megmaradt képviselője támogatja. „A parlamenti frakciónk, teljes mértékben támogatja Eduard Hegert, aki igyekszik összeállítani egy új demokratikus koalíciós többséget a parlamentben. Mindent megteszünk azért, hogy folytatódhassunk a nem lopás, a segítség és a valós megoldások politikája” – jelentette ki Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője.

Ez azonban csak 37 voksot jelent, mivel decemberben kiváltak azok a képviselők, akiknek már sok volt Igor Matovič legutolsó húzása, amikor lemondott a pénzügyminiszteri posztról, majd lemondását „visszavette”, kitépte a köztársasági elnök hivatalának munkatársa kezéből.

Heger kormányát támogatnák azonban az OĽaNO-frakcióból kivált polgári demokratikus platform tagjai is.

„Tervünk a parlament demokratikus képviselőinek az összefogása, hogy közösen akadályozzuk meg Robert Fico visszatérését. Segítünk Eduard Hegernek abban, hogy a parlamentben találjon 76 szavazatot” – jelentette ki Kristián Čekovský, a Ján Budaj környezetvédelmi miniszter vezette társaság egyik tagja.

Ha Ján Mičovský korábbi mezőgazdasági minisztert is hozzájuk számítjuk, akkor máris van 48 aláírása Hegernek.

A Za ľudí is Heger mellett áll – plusz három képviselő

Heger elképzelését „természetesen” támogatja a Za ľudí néhány megmaradt képviselője és egyetlen minisztere Veronika Remišová is. Juraj Šeliga azonban már nemcsak a rendes választásról, hanem az előrehozottról is beszél. „Heger miniszterelnök úr megkért, hogy segítsek a többség biztosításában, amely a rendes vagy az előrehozott választásig kormányozna. Szívesen segítek neki, mert teljesen legitim elképzelés, hogy ezt megpróbáljuk” – jelentette ki a Za ľudí képviselője. Ők azonban mindössze három vokssal rendelkeznek a parlamentben, tehát nem jelentenek komoly segítséget Hegernek. Velük együtt már 51 szavazatra számíthat Heger.

Ha azonban ez nem sikerül, akkor kész tárgyalni az előrehozott választásról is.

„Nem vagyok naiv, ha nem sikerül, akkor tárgyalni fogunk az alkotmánymódosításról, amely lehetővé teszi az előrehozott választást” – mondta Šeliga.

Ő azonban csak akkor lenne hajlandó az alkotmánymódosítás megszavazására, ha az egyben beleírná az alaptörvénybe a Specializált Bíróság és a Specializált Ügyészség intézményét. Šeliga ugyanis attól tart, hogy egy következő smeres kormány megszüntetné ezt a két intézményt.

Naď: a Heger-projekt sikeres lehet

Lapinformációk szerint Heger legközelebbi szövetségese Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter. Ő is megerősítette, hogy az OĽaNO és a Sme rodina képviselőire mindenképpen számít a Heger-kormány további támogatásánál, emellett pedig tárgyalnak más be nem sorolt képviselőkkel és másokkal is. „Ez a projekt sikeres lehet” – véli Naď.

Nem tart attól sem, hogy a Sme rodina ellenállásán bukna meg az új 76-os többség összeállítása. „A nézetek változhatnak, ha a bemenetek változnak” – idézte Miloš Zeman cseh köztársasági elnököt Naď. Vagyis úgy véli, hogy a Sme rodina képviselői akár a rendes parlamenti választásig támogathatják a kormányt, ha megfelelő ajánlatot kapnak.

Naď azt sem zárta ki, hogy egy új Heger-kormány más összetételű lesz, mint a jelenlegi, és nemcsak Matovič fog belőle hiányozni.

Sme rodina: csak, ha előrehozott választás lesz

A Sme rodina egyelőre az előrehozott választás kiírásához köti a kormány támogatását.

„Igen, támogatjuk az előrehozott választást, de csak azért, mert ez az egyetlen megoldás az új és stabil kormány megalakításának” – jelentette ki Boris Kollár pártelnök.

Hasonlóan nyilatkozott szerdán Milan Krajniak (Sme rodina) szociális ügyi miniszter is. Szerinte olyan megállapodás születhet, hogy a választások júniusban vagy szeptemberben lesznek, addig pedig ez a kormány, a megegyezett összeállításban vezeti majd az országot.

„A legtisztább, legtisztességesebb megoldás az lenne, hogy megegyezünk júniusban vagy szeptemberben, és hagyjuk, hogy döntsenek az emberek” – mondta a miniszter.

A Sme rodina jelenleg 17 képviselővel rendelkezik, vagyis velük együtt is csak 68 biztos képviselőre számíthat Heger.

Az SaS már 5 százalék alatt lehet?

Naď bízik az SaS támogatásában is.

„Az volt a feltételük, hogy Igor Matovič ne legyen ott, és Matovič ma már nem tagja a kormánynak” – jelentette ki Naď.

Szerinte az SaS azért sem akar gyorsan választást tartani, mert információi szerint a legújabb felmérések szerint a párt már „benézett” az 5 százalékos parlamenti küszöb alá.

SaS: Heger előbb adjon energiaár-támogatást a vállalkozóknak

Az SaS azonban egyelőre nem túlzottan lelkesedik egy új Heger-kormány támogatásáért, habár azt korábban nem zárták ki, hogy kívülről, szerződés alapján támogatnának egy kisebbségi kormányt. Hétfőn még azt állították, hogy velük senki sem tárgyalt a kormány támogatásáról.

Sulíkék szerint azonban Hegernek előbb az energiaár-támogatások körüli káoszt kellene kezelnie.

„A leváltott Heger kormánynak előbb meg kellene oldania a hatalmas összegű előlegszámlákat, amelyek szinte minden vállalkozó megkapott. Csak ezután kellene saját magával foglalkoznia” – jelentette ki Richard Sulík.

A pártelnök egyébként a hétvégéig külföldön tartózkodik, így személyesen nem is tudnak tárgyalni vele.

Sulík: Matovič az OĽaNO-t is bomlasztja

Emellett az SaS megvárná, amíg az OĽaNO megoldja saját belső problémáját is, mert állításuk szerint most azt sem tudják, kivel kellene tárgyalniuk a pártból. Az OĽaNO-ban ugyanis Heger körül formálódik egy csoport, amely megpróbálja félreállítani Igor Matovič pártelnököt.

„Ahogyan Igor Matovič felbomlasztotta a kormányt, úgy bomlasztja az OĽaNO-t is. Minden tárgyalás ezért a fantázia birodalmába tartozik, amíg az OĽaNO nem oldja meg belső vitáit és az Igor Matovič és Eduard Heger közti konfliktust” – állítja Sulík.

Szerinte most azt sem lehet tudni, hogy január végén Heger, Naď és Budaj tagja lesz-e egyáltalán az OĽaNO-nak. „Az is elképzelhető, hogy a 76-os többség összegyűjtése csak egy elterelő hadművelet az ő személyes politikai érdekeik támogatására” – állítja az SaS elnöke.

Branislav Gröhling (SaS) szerint mielőtt elkezdenek tárgyalni Hegerrel, tudniuk kell, hogy tényleg a legerősebb parlamenti párt vezetőjével tárgyalnak, akinek van stabil támogatása a párton belül.

Az SaS 20 képviselőjével bőven meglenne a 76-os többség, sőt, velük együtt akár 88 képviselő is állhat a kormány mögött.

Vannak még egyéb függetlenek is

Heger megpróbálhatja maga és kormány mögé állítani az SaS-t, a Za ľudít és az OĽaNO-t korábban elhagyó képviselőket is, de ez sokkal bizonytalanabb támmogatást jelentene, mint az SaS külső támogatása. Katarína Hatráková (OĽaNO), Martin Klus (SaS), Miroslav Kollár (Spolu, ex-Za ľudí) nem szavazták meg a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, akárcsak az OĽaNO-ból korábban távozott Martin Čepček. Velük – de az SaS nélkül – 72 szavazatra számíthat Heger.

Mellettük van még további négy, korábban kormánypárti, ma független képviselő, akik azonban decemberben megszavazták a Heger-kormány bukását. Tomáš Valášek (PS), Ján Krošlák, Martin Borguľa, Patrick Linhart (az utóbbi három a Sme rodina képviselője volt) támogatását sokkal nehezebb lenne megszerezni, de velük már meglenne a 76 igen, az Sas támogatása nélkül is.

- lpj -