Heger szükségtelennek tartja Matovič menesztését, szerinte Szlovákiának ettől nagyobb gondjai is vannak

2022. október 1. - 13:47 | Belföld

Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök szükségtelennek tartja Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter menesztését. Szerinte a parlamentnek először Szlovákia valódi problémáinak megoldására kell összpontosítania, és csak ezután jöhetnek a politikai csatározások. Ezt az RTVS Sobotné dialógy című talkshowjában nyilatkozta.

Heger szükségtelennek tartja Matovič menesztését, szerinte Szlovákiának ettől nagyobb gondjai is vannak
Fotó: TASR

A miniszterelnök szerint Szlovákia igazi problémája az, hogy átvigye a polgárokat az energiaválságon. Heger állítása szerint ott fontos a kormány és a parlament összetartása, politikai hovatartozástól független. Szerinte ha ezek a gondok megoldódnak, csak azután jöhetnek a politikai csatározások.

"De ma ennek nincs itt az ideje” – hangsúlyozta a műsorban a miniszterelnök.

Heger az egészségügyről is beszélt, elmondta megérti, hogy a tömeges felmondást benyújtó orvosok túlterheltek, és változást akarnak látni. Szerinte azonban az egészségügyi miniszter feladata, hogy megmutassa nekik, mennyi munkát végeztek már el. Több mint egymilliárd euróról beszélt az infrastruktúra szánt helyreállítási tervéből, vagy az orvosok fizetésének megugrásáról és a szolgálati évek után járó bónuszokról. Éppen ezért nem tartja tisztességesnek a tömeges felmondások benyújtását.

Biztosította továbbá, hogy az emelkedő energiaárak miatt november 17-től nem zárják be az egyetemeket. "Finanszírozni fogjuk az energiaigényüket. Ezzel tisztában vagyunk" - mutatott rá. Az új oktatási miniszter kinevezése után megbeszélést hirdet a rektorokkal az egyetemek energiaválságon való átvezetésének tervéről.


(TASR)