Heger üdvözölte a volt fehérorosz nagykövet szabadlábra helyezését

2021. augusztus 24. - 07:25 | Belföld

Eduard Heger kormányfő hétfőn üdvözölte Igor Leščeňa, Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetének szabadlábra helyezését.

Heger üdvözölte a volt fehérorosz nagykövet szabadlábra helyezését
Fotó: TASR

„Örömmel hallom, hogy Igor Leščeňát, Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövetét szabadon engedték az előzetes letartóztatásból… Minden politikai foglyot szabadon kell engedni. Támogatjuk a szabad véleménynyilvánítást, ami nem kérdőjelezhető meg” – közölte Heger a Twitter-oldalán.

A Gazeta.ru orosz portál arról tájékoztatott, hogy Leščeňa lánya pénteken az közölte a Twitteren, hogy apja otthon van, és jól érzi magát.

„Mindenkinek köszöni a támogatást” – tolmácsolta Leščeňa lánya apja üzenetét, amelyet a támogatóinak címzett.

Leščeňát augusztus 12-én tartóztatták le, a fehérorosz ellenzéki platform több más képviselőjével. Előtte a platform több mint 30 küldötténél tartottak házkutatást. Leščeňa lakását is átkutatták.

Igor Leščeňa, Fehéroroszország volt szlovákiai nagykövete tavaly augusztusban hazája első vezető diplomatájaként vállalt szolidaritást azokkal, akik részt vettek az elnökválasztást követő tüntetéseken.

Lemondását 2020. augusztus 18-án nyújtotta be. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök 2020. augusztus 24-én hívta vissza őt a hivatalából.


TASR