Heger Ukrajnába megy Zelenszkijhez, míg Orbán inkább Putyinnal „tárgyal a békéről” telefonon

Lajos P. János | 2022. április 6. - 18:16 | Vélemény

Mintha nem is egy védelmi és gazdasági-politikai szövetség része lenne Szlovákia és Magyarország, legalábbis ez látszik a két kormányfő legutóbbi néhány napja alapján.

Heger Ukrajnába megy Zelenszkijhez, míg Orbán inkább Putyinnal „tárgyal a békéről” telefonon
Putyin és Orbán február elején Moszkvában is a tárgyalt a "békéről" (Fotó: MTI)

Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy csatlakozik Ursula von der Leyenhez, aki a unió külügyi biztosával, Josep Borrellel együtt, csütörtökön Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. (Most tekintsünk el attól, hogy Heger valószínűleg ezzel kompenzálni akarja azt is, hogy néhány hete nem vállalta a kijevi utat a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfők oldalán.) Orbán Viktor ezzel szemben telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a választások utáni első nemzetközi sajtótájékoztatóján újra csak odamondogatott Zelenszkijnek. Madarat tolláról, kormányfőt tárgyalópartneréről.

Ennél többet talán nem is kellene mondani, pedig sajnos van több is. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem a budapesti orosz nagykövetet hívatta be, és nem kérte számon rajta, hogy az orosz titkosszolgálatok miért hekkelték meg a külügy számítógépes rendszerét, hanem az ukrán nagykövetet. Mert szerinte

„itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát”.

Magyarország nem is tervezi orosz diplomaták kiutasítását, és maradhat Pesten az orosz befektetési bank is, amelyik sokak szerint az orosz titkosszolgálatok fedőszerve. Csak összehasonlításként: Szlovákia a napokban 35 orosz diplomatát utasított ki, az unió tagállamai és maga az unió is több száz orosz diplomatának álcázott kémet küldtek haza.

A budapesti orosz nagykövet nem is panaszkodik a magyar hozzáállásra, a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek adott keddi interjújában arról beszélt, hogy Moszkva nyugodtan megbízhat a – régi-új – magyar kormányban. Jevgenyij Sztanyiszlavov szerint nem kell tartani attól sem, hogy Magyarország le akarja majd állítani az orosz földgáz és kőolaj behozatalát.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: