Heger ukrajnai egészségügyi alkalmazottakkal oldaná meg az orvos- és nővérhiányt Szlovákiában

2022. május 29. - 12:53 | Belföld

Szlovákia érdeklődik az ukrajnai orvosok és egészségügyi nővérek iránt – jelentette ki vasárnap a közösségi oldalán Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök.

Heger ukrajnai egészségügyi alkalmazottakkal oldaná meg az orvos- és nővérhiányt Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: TASR)

Megjegyezte, hogy Szlovákia nagy orvos- és nővérhiánnyal küzd. „Az orvosok oktatása évekig tart, így a probléma nem oldható meg egyik napról a másikra. Ezért is örülök, hogy az új törvénymódosítás lehetővé teszi az ukrajnai egészségügyi alkalmazottaknak, hogy hamarabb érvényesüljenek nálunk. Érdekünkben áll, hogy tartósan Szlovákiában tevékenykedjenek” – jelentette ki Heger.

A miniszterelnök pénteken ellátogatott a bardejovi Szent Jakab kórházba, ahol jelenleg 15 ukrajnai orvos praktizál. Többségük már évek óta ott dolgozik, a kormányfő szerint pedig a hasonló nyelvnek és kultúrának köszönhetően hamar adaptálódtak.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint az ukrajnai háború kitörése óta számos ukrajnai orvos és egészségügyi nővér lelt menedékre Szlovákiában. Orvosi, illetve egészségügyi hivatásukat viszont csak bizonyos feltételek teljesítésével végezhetik.

„Nagyon fontos számunkra, hogy az ukrajnai orvosok és egészségügyi alkalmazottak mielőbb elláthassák a pácienseket, ezzel is segítve az egészségügyi személyzet hiányának csökkentését a kórházainkban. Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy tartósan Szlovákiában tevékenykedjenek” – tette hozzá Heger.

Már a háború előtt számos intézkedést fogadtak el, amelyek megkönnyítik a külföldről érkező egészségügyi munkaerő érvényesülését a munkapiacon. Az intézkedés, amely meggyorsítja az ukrajnai egészségügyi alkalmazottak adaptálását, egy tízhetes szakmai nyelvi képzést is tartalmaz.


TASR/para