Heger útban Kijevbe megerősítette, hogy Szlovákia elküldte az S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának

2022. április 8. - 13:29 | Belföld

Szlovákia Ukrajna rendelkezésére bocsátotta az S-300-as légvédelmi rendszert – jelentette be Eduard Heger kormányfő útban Kijev felé a vonatról.

Heger útban Kijevbe megerősítette, hogy Szlovákia elküldte az S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának
Fotó: TASR

Röviddel ezelőtt a Markíza közölte, hogy az S-300-as légvédelmi rendszerek már megérkeztek Szlovákiából Ukrajnába, a szállítás pedig két napot vett igénybe.

Heger kijelentette, ez nem azt jelenti, hogy Szlovákia részese lett a fegyveres konfliktusnak. Azt is leszögezte, hogy Szlovákia védelme továbbra is biztosított, és a következő napokban a szövetségesek további rakétaelhárító-rendszerekkel erősítik meg a védelmünket.

„Egy felelősségteljes döntésről van szó, amellyel Szlovákia - a béke, a szabadság és az emberi jogok védelmének támogatójaként – egy tisztán védelmi jellegű rendszer formájában segítséget nyújt Ukrajna és az ország ártatlan polgárai számára. Közben abban bízunk, hogy a rendszernek köszönhetően minél több ártatlan ukrán életét sikerül megmenteni a Putyin-rezsim további agressziójától” – mondta a miniszterelnök.

Naď: Van mivel helyettesítenünk az S-300-as rakétavédelmi rendszert

Szlovákia védelme teljes mértékben biztosítva van – közölte Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter a közösségi oldalán.

A Patriot rendszer negyedik rakétaütegének a jövő hét folyamán kellene megérkeznie az amerikai szövetségesektől.

Az ütegeket úgy fogják fokozatosan elhelyezni, hogy ezek lefedjék Szlovákia területét, és addig lesznek itt, ameddig szükség van rájuk.

A védelmi tárca a napokban ismét leszögezte, hogy Szlovákia kész Ukrajnát ellátni a szlovák S-300-as légvédelmi rendszerrel, ha a NATO-tagországok kompenzációt biztosítanak Szlovákiának.

Naď korábban arról is beszélt, hogy Szlovákia Csehország mintájára tüzérségi felszereléssel is segítheti Ukrajnát, de nem tankok vagy páncélozott harckocsik formájában, hanem önjáró tarackokkal, azaz a Zuzanákkal, amelyeket Szlovákiában tavaly ezek fejlettebb változata, a Zuzana 2 váltott fel.


(TASR/para)