Heger a V4-ektől kér segítséget az egészségügyi ellátás biztosításában

2022. november 24. - 14:58 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő segítséget kért a V4-es államok kormányfőitől az egészségügyi ellátás biztosításában.

Heger a V4-ektől kér segítséget az egészségügyi ellátás biztosításában
Fotó: TASR

Tárgyalópartnerei leszögezték, készek segíteni, ha a jövő hónaptól orvosokra lenne szükség a szlovákiai kórházakban. Konkrét számokról nem esett szó, Heger tájékoztatása szerint a szomszédos államok kormányfői felmérik a lehetőségeiket. Szükség esetén a határhoz közeli külföldi kórházak is tudnak betegeket fogadni – tájékoztatott Heger a Kassán zajló csütörtöki V4-es kormányfői csúcstalálkozót követően.

Amikor 2011-ben a tömeges felmondások után távoztak az orvosok a kórházakból, Csehországból katonai orvosok érkeztek, hogy segítsenek az ellátásban. Később a cseh szenátus határozatot fogadott el, mely szerint alkotmánysértő volt a cseh orvosok külföldi segítségnyújtása, Petr Nečas akkori cseh kormányfő kabinetje ezt visszautasította.

Most 2100 orvos adta be a felmondását, mert elégedetlenek az egészségügy működésével. Ha nem születik megegyezés a kormánnyal, a hónap végén lejár a felmondási határidő. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a nyolcból hét pontban megegyezés született az orvos szakszervezetekkel, csak az orvosbérek emelése ügyében nincs megállapodás.


TASR