Heger: A veszélyhelyzet visszavonása mindannyiunk győzelme

2021. május 14. - 16:20 | Belföld

A veszélyhelyzet visszavonása mindannyiunk győzelme – mondta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Heger: A veszélyhelyzet visszavonása mindannyiunk győzelme
Fotó: TASR

„Megígértük, hogy a szükségesnél egy perccel sem fog tovább tartani a veszélyhelyzet, és ezt az ígéretünket be is tartottuk, visszavontuk a rendelkezést" - mondta Heger. Hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is felelősségteljesen kell viselkedni, és be kell tartani az országos tiszti főorvos rendeleteit. Arra biztatott mindenkit, hogy oltassa be magát. „A védőoltás a leghatékonyabb fegyver a világjárvány ellen" - hangsúlyozta Heger.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, beruházásokért felelős miniszter (Za ľudí) emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet feloldása egyben a gyülekezési tilalom megszűnését is jelenti. „A rendelkezés visszavonása közös győzelmünk, a felelősségvállalás és az intézkedések betartásának jutalma" - mondta. De még nem győztünk - tette hozzá, és emlékeztetett, hogy a világjárvány végleges felszámolásához az oltás a jó út. Ezért felszólított mindenkit, hogy aki csak teheti, oltassa be magát.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter azt mondta, a lakosság felelősségteljes viselkedésének köszönhető, hogy sikerült olyan helyzetet teremteni, ami lehetővé tette a veszélyhelyzet megszüntetését. Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy a világjárványnak még nincs vége, de az emberi jogok korlátozására már nincs szükség.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) kiemelte az egészségügyi dolgozók munkáját. Azt mondta, nekik is köszönhető, hogy a kormány pénteken visszavonhatta a veszélyhelyzetet. „Remélem, nem igazolódnak be azok a híresztelések, hogy tömegesen akarják elhagyni a pályát az egészségügyi dolgozók. Tartsunk ki, amíg tart a járvány, és én mindent meg fogok tenni, hogy javuljanak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, a státuszuk és az anyagi megbecsülésük" - ígérte Lengvarský.

Május 14-én megszűnik a veszélyhelyzet Szlovákiában. Erről pénteken döntött a kormány. A március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet a veszélyhelyzet megszűnése után is fennáll.


TASR