Heger: Zátonyra futottak a tárgyalások az Orvosszakszervezettel, „stabilizációs pótlékkal” bírnák maradásra az orvosokat

2022. november 23. - 17:05 | Belföld

Zátonyra futottak a tárgyalások a kormány és az Orvosszakszervezet (LOZ) között, jelentette be eduard Heger kormányfő a Központi Válságstáb ülése után. Szerinte a LOZ kedden este újabb követelésekkel állt elő, amelyek további milliókat igényelnének a költségvetésből. Igor Matovič pénzügyminiszter szerint csökkenteni akarták az orvosok éves munkaidejét. Legutóbb kedden tárgyalt a kormány a LOZ-zal, csütörtökön még lehet egy kör. Jövő héten 2100 orvos távozhat a kórházakból.

Heger: Zátonyra futottak a tárgyalások az Orvosszakszervezettel, „stabilizációs pótlékkal” bírnák maradásra az orvosokat

Nem sikerült megegyezésre jutni az Orvosszakszervezettel a kormánynak, jelenleg úgy tűnik, hogy 2100 orvos távozik a kórházakból.

„A tárgyalások zátonyra futottak, a LOZ kedden este újabb követelésekkel állt elő” – jelentette be szerdán este, a Központi Válságstáb ülése után Eduard Heger kormányfő. – Az újabb követelésekkel együtt 120 millió euróval nőne az igények kielégítése.”

A kormányfő a könyörögni tudott a felmondásukat benyújtott orvosokhoz.

„Maradjanak. Az országnak szüksége van önökre” – mondta Heger.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint a LOZ 8 pontos követeléséből hétben megállapodtak, már csak a bérek kérdése volt hátra.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint a LOZ folyamatosan növelte a bérekre vonatkozó igényeket, ezért visszavonták a kormány korábbi javaslatát. „A béremelési javaslatunk már nem érvényes – jelentette be Matovič. – A bérekről már nem fogunk tárgyalni, ez a végleges álláspontunk.”

Stabilizációs pótlék jöhet

Azoknak az orvosoknak – és velük együtt minden egészségügyi dolgozónak – úgynevezett stabilizációs pótlékot kínál a kormány. „Ha maradnak, akkor egyszeri támogatásban kifizetjük az ígért béremelést” – mondta Matovič.

Eszerint a szakvizsgával rendelkező orvos egyszeri, 10 ezer eurós jutalmat kap, amit minden ledolgozott év után 1000 euróval emelnek, legfeljebb 30 ezer euróig. A szakvizsgával nem rendelkező orvos csak 10 ezer euróra jogosult. A többi egészségügyi dolgozó egyszeri 5 ezer euróra számíthat.

A támogatás 3 évre szól, vagyis aki korábban távozna az egészségügyi intézményből, annak az arányos részt vissza kell fizetnie.

„Ha egy orvos 30 ezer eurót kap, majd egy év múlva nyugdíjba akar vonulni, akkor kétharmad részét, 20 ezer eurót vissza kell fizetnie” – magyarázta Matovič.

Az ajánlat csak november végéig él, a teljes csomag mintegy 400 millió euróba kerül majd a kormánynak.

A hírünket hamarosan a LOZ álláspontjával bővítjük.

- lpj -