Hegerék, Dzurindáék, Simonék és még három parlamenten kívüli párt támogatásáról biztosította Korčokot

2024. április 2. - 12:50 | Belföld

Hat parlamenten kívüli párt közös nyilatkozatban támogatta az elnökválasztás szombaton esedékes második fordulójában Ivan Korčokot. Őt tartják a demokratikus jogállam és Szlovákia külpolitikai irányultsága fennmaradásának garanciájának.

Hegerék, Dzurindáék, Simonék és még három parlamenten kívüli párt támogatásáról biztosította Korčokot
Ivan Korčok - Fotó: Cséfalvay Á. András

A hat parlamenti párt, mely beállt Ivan Korčok korábbi szlovák külügyminiszter mögé, a többek között Eduard Heger exkormányfő és Jaroslav Naď egykori védelmi miniszter által alapított Demokrati, melynek jelenleg Naď az elnöke, továbbá a Modrí-ES, amelyet Mikuláš Dzurinda korábbi kétszeres miniszterelnök hívott életre, és amellyel a Szövetségbl kivált Híd-politikusok egy listán kívültak tavaly ősszel a parlamenti választásokon. A harmadik a Fórum (korábbi Magyar Fórum), amelynek elnöke Simon Zsolt. A másik három pártot ismeretlenebb figurák alkotják, ezek a DS (Demokratická Strana - elnöke Jozef Rajtár), a Fórum, az ODS (Občianski demokrati Slovenska - elnöke Pavel Macko) és az SRK (Strana rómskej koalície).

"Kötelességünknek érezzük meggátolni, hogy (Robert) Fico abszolút hatalmat szerezzen és folytathassa a jogállam leépítését és az ország külpolitikai irányultságának megváltoztatását" - jegyezték meg közös nyilatkozatukban. A parlamenti választások óta drámai politikai változásokat figyeltek meg, és úgy vélik, veszélyben van az ország demokratikus berendezkedése, ugyanis szerintük gyors ütemben folyik annak leépítése, amit 1989 óta elért.

Jaroslav Naď szerint Ivan Korčok annak az oldalnak a képviselője, amely segítheti Szlovákiát a további felemelkedésben. Simon Zsolt a magyar és más kisebbségek képviselőit szólította fel arra, hogy szavazzanak Korčokra. Ľuboš Schwarzbacher Modrí-elnök pedig azt közölte, minden szavazat számít.

(TASR)