Hegerre vadásznak az esélytelenek, Drucker pártját is érdeklik Dzurindáék

2023. január 29. - 07:13 | Belföld

A Dobrá voľba a Umiernení nevű formáció, amely Tomáš Drucker és Alojz Hlina pártjainak egyesítéséből jött létre, partnerekkel együtt vágna neki az előrehozott választásoknak, de azt szeretnék, ha erre még a nyár előtt sor kerülne. Szeretnének olyan kormányt, melynek sem Robert Fico, sem Igor Matovič nem része.

Hegerre vadásznak az esélytelenek, Drucker pártját is érdeklik Dzurindáék
Eduard Heger (Fotó: TASR)

A Dobrá voľba 2020-ban 88 ezer szavazatot kapott, a leadott szavazatok 3,06%-át szerezte meg a választásokon, így Tomáš Drucker pártja volt az egyik, amelyre a leadott szavazatok elvesztek.

Rado Baťo, a párt alelnöke szombati sajtótájékoztatójukon felszólította a jobbközép pártok politikusait, hogy ne húzzák az időt, meg kell egyezni az együttműködésről és le kell rakni annak alapjait. Hozzátette, találkozott Mikuláš Dzurindával és Miroslav Kollárral, az ún. Kék Koalíció két vezető figurájával, ugyanakkor azt szeretné, ha nem a tárgyalások folyamatáról, hanem azok eredményeiről beszélnének.

A párt legkésőbb márciusban közgyűlést tart, melyen megválasztják az új pártelnököt is - Tomáš Drucker ugyanis most megismételte, hogy nem indul újra az elnöki posztért.

Rado Baťo beszélt arról is, hogy a megbízott kormány stílusa nem fog változni, amíg Matovič is a része, vagy pedig Eduard Heger megbízott kormányfő azt állítja, hogy ő a legközelebbi munkatársa.

"Igor Matovičcsal nincs miről beszélnünk, és ha valaki szeretne összefogni az OĽaNO-ból, akkor kulcsfontosságú lesz, hogy a jövőben együttműködne-e Matovičcsal vagy sem" - szögezte le Baťo, kiemelve, hogy Hegernek döntenie kell, kihez szeretne tartozni.

Rado Baťo egyébként korábban a köztársasági elnök tanácsadója volt, Igor Matovičcsal pedig akkor kapott össze, amikor utóbbi még kormányfőként sértegette feleségét, Zuzana Baťovát a Gyógyzerellenőrzési Hivatal vezetőjeként.

Számos párt beszél az előrehozott választásoknak való közös nekifutásról, és éppen Eduard Heger lehet az, akit úgymond legszívesebben ledraftolnának választási listavezetőnek. Heger fél lábbal már kint van az OĽaNO-ból, és ajánlatot tett neki a KDH.

Heger ambíciói közt viszont több párt egyesítése szerepel, olyanoké, melyeknek kevés esélye van a parlamentbe való bejutásra vagy egyáltalán nincs esélyük. A KDH mellett, amely e téren még a legjobban áll a felmérések szerint, ide sorolható a Za ľudí vagy az OĽaNO-ból távozott demokratikus platform. Heger kapóra jönne Dzurindáéknak is, akiknek még nincs igazi listavezetőjük, de hasonló ambíciókkal vágnak neki az előrehozott választásoknak: egyesíteni szeretnél a mérsékelt liberális és konzervatív erőket.

(TASR/TVnoviny.sk)